Hledej

 DNP_00

    Úvod

      DRP_01pKdyž ještě fungovalo naše původní Šílené šuple, psávala jsem drabble na přání čtenářů. Tady, u Máji, už je nepíšu, ale pro zajímavost si jich několik můžete přečíst.

      A taky jsem chtěla zachovat úvodní text o tom, jak moje drabblíky vznikají. Tedy vlastně vznikaly před lety, na úplném začátku. Protože dnes už je u mne ten proces přece jen o maličko rychlejší.

       

      Drabble… kratinká povídka o přesném počtu 100, 200, nebo 300 slov. Je to úžasná forma, která člověka přiměje použít takzvanou Occamovu břitvu, tedy okrájet všechno, co je nadbytečné, aby zůstalo jen to podstatné. Rozhodnout, co ze spousty věcí je skutečně nezbytné, a pak to sbalit do malého batůžku. Rozlomit a odhodit skořápky, aby se vylouplo jádro. Odstranit všechny listy salátu, až zůstane to nejlepší – srdíčko. Poučit se u kreslířů – karikaturistů, kteří toho několika málo tahy pera umí vyjádřit tolik… To všechno je drabble, to všechno se při psaní neustále učíte.

      Jak to funguje, nebo jak to funguje právě u mě? Vyberu si téma. Omílám ho v hlavě tak dlouho, až přijde nápad. Když ho nadatluju do počítače, zjistím, kolik má slov, a pak škrtám a škrtám. O každé větě, o každém slově přemýšlím, zda jsou pro smysl příběhu důležité, nebo jestli se jich můžu bez lítosti zbavit. Potom se dívám, jestli neopakuji několikrát stejná slova. To, co si může autor dovolit u delších povídek, je u drabble nepřípustné. Ne, nikdo to nezakázal. Ale působí to hloupě a rušivě. Ta stejná slova tak nějak divně trčí. A nakonec si toho drobečka ještě několikrát přečtu nahlas. Abych slyšela, jestli hladce plyne a nikde nedrhne. Pak nechám ten téměř dokončený výrobek pár hodin uležet a přečtu jej ještě jednou. K mé hrůze v něm téměř pokaždé najdu nějaké zapomenuté stylistické, nebo gramatické chyby. Opět nechám odležet. Pokud i při dalším čtení najdu něco, co je třeba doladit nebo opravit, udělám to, a zase odložím. Postup opakuji tak dlouho, dokud nejsem s textem po přečtení spokojená. Pak drabblík pošlu betě. No, a po této závěrečné kontrole případných zapomenutých chybiček můžu drabble konečně zveřejnit. Někdy je ten proces opravdu rychlý, někdy se naopak táhne i několik dní a já se s textem hmoždím a hmoždím… a pak vyměním jedno jediné slovo a najednou je to přesně ono.

      Je vám jasné, proč nikdy nenapíšu žádný román? Tímto způsobem bych se nejspíš nedožila jeho konce. Možná si ťukáte na čelo. Uznávám, asi jsem postižená. Ale jsem takto postižená ráda.

       

      Vaše Regi

       

      Items details

      • Hits: 1346 clicks

      Tecox component by www.teglo.info