Hledej

welcomeZdravím vás.

Jmenuji se Panvita a bude mi dvacet. Píši již pár let, ale tato povídka je moje zveřejněná prvotina. Začal jsem ji představovat na stránkách u Jarwise, pak jsem se domluvil se Snakem na spoluautorství a začali jsme prvních devět zveřejněných kapitol přepisovat. Takže Snake je spoluautor a betareadera nám dělá Káťa.

A o čem tato povídka bude? Harry a Ginny se dostanou do minulosti k zakladatelům. Co všechno zažijí a co se bude dít během jejich nepřítomnosti, to se nechte překvapit. Pokusíme se vydávat každý týden, vždy ve čtvrtek a těšíme se na vaše komentáře.

Panvita, Snake a Káťa


    Kapitola 18

      Bradavice_03Během pobytu v Otwellu si skupina vzala do parády zdejší obyvatele, kterým ukázala nové bojové techniky.

      I elfové poskytli několik rad a tipů pro zlepšení způsobu boje, a to jak bradavickým kouzelnickým učňům, tak zdejším obyvatelům.

      Nemohli si nechat ujít příležitost a nedat si s elfy přátelský souboj. Účastnily se ho hned čtyři skupiny. Jednu tvořil Vánek s Vodou. Další tvořilo tucet vesničanů v čele s Corem a další dvě tvořili bradavičtí. Harryho skupina byla pětičlenná a skupina místní posádky osmičlenná.

      Posádku v Otwellu ve skutečnosti tvořili čtyři zkušení studenti a osm nováčků. Souboje se odmítli zúčastnit tři nováčci a jeden ze zkušených. Tvrdil, že stejně nevyhrají a je zbytečné se pokoušet porazit Harryho kumpanii. Ti tři měli prostě strach.

      Aréna, která zde byla postavená na začátku spolupráce vesnice s Bradavicemi, byla za tu dobu několikrát rozšířená a obehnána mnohými kouzly, aby se divákům nemohlo nic stát. I tak jejich ochrana nebyla stoprocentní.

      Každá skupina se rozmístila v aréně na jednu světovou stranu. Obě bradavické skupiny stály proti sobě.

      Harry se svými spolubojovníky se rychle přesunuli do středu arény, kde začali vyvolávat obraná kouzla.

      To vyprovokovalo zbývající tři skupiny. Ty se vrhly do útoku co nejrychleji, jen aby se Harry s přáteli nestihli obklopit ochranami, za kterými by je šlo jen těžko porazit. V tom okamžiku Harry s kamarády ustoupil zpět a nechal ty tři grupy, aby se setkaly.

      Všichni si po ústupu Harryho skupiny uvědomili, že to byla past. Bohužel pro ně se útočící skupiny dostaly příliš blízko k sobě.

      Vesničané se rozdělili na čtyřčlenné týmy a pustili se do každé skupiny zvlášť. Cor byl mezi těmi, co zaútočili na elfy.

      Voda s Vánkem jen stáli na místě a čekali na útok.

      Harry s Ginny a Viktorem se pustili nejdříve do skupiny vesničanů, co na ně zaútočila. Jejich dva svěřenci Jacob a Francis se v rozporu s Harryho pokyny pustili do té největší vřavy, a spojili se s bradavickou posádkou, která bojovala s vesničany.

      Harry s přáteli rychle vyřídili své protivníky, kteří se jim svými bojovými zkušenostmi nemohli rovnat.

      Voda tou dobou vyřadil tři protivníky z řad bradavických a vesničanů, kteří na ně zaútočili. Přesto přesila posádky s vesničany, kteří proti elfům spolupracovali, ho dostala do úzkých. Ovšem v té chvíli Vánek Severních Větrů vtrhl do boje se svou magií. Všechny vesničany i nováčky z Bradavic obklopily keře, které je znehybnily.

      Zkušení kouzelníci se keřům vyhnuli, nebo se z nich dostali pomocí svých kouzel. Dalším, kdo se ze zajetí keřů dostal, byl Cor. Svojí silou keř, který ho původně uvěznil, rozlámal na větvičky na podpal.

      Zůstalo tedy šest bradavických, dva elfové a jeden vesničan. Jeden z posádky rychle vyřadil Cora z boje pomocí kouzla, aby se rychle přidal ke svým spolubojovníkům, kteří útočili na Vodu Bílých Břehů, jež jim byl víc než zdatným soupeřem.

      Harry s přáteli zaútočil proti Vánkovi, který se pokoušel chytit své protivníky do keřů, ale ti se jim vyhnuli, nebo je zničili. Potom na ně poslal mnoho šlahounů, které nečekaně vyrašily ze země, ale i těm se dokázali Harry s přáteli ubránit. Naopak Vánek se pomocí těchto šlahounů bránil před kouzly svých soupeřů.

      Ani jeden z trojice se nedokázal k Vánkovi přiblížit na dostatečnou vzdálenost, aby ho úspěšně vyřadil z boje. Na druhou stranu se mu dokázali úspěšně bránit. Odrazili větve, které na ně poslal, spálili rostliny a kytky, které znenadání vyrostly v aréně a chytaly je za nohy. Zničili i bodavý hmyz, který na ně znenadání zaútočil, a také se dostali z jámy, která se najednou otevřela pod jejich nohama.

      Na oplátku na Vánka létaly poryvy větru, plameny nebo proudy vody. K tomu paprsky kouzel k jeho znehybnění nebo zmatení. Sem tam nějaký blesk, popřípadě živlová koule.

      Boj nakonec rozhodl zásah Vody, který pomalu vyřadil své protivníky jednoho za druhým. Nečekaně zaútočil na Harryho. Ten na okamžik nevěděl, jestli se bránit Vodě nebo Vánkovi a za chvíli byl svázaný rostlinami.

      Jako poslední zbyli Ginny a Viktor, které elfové rychle porazili.

      ***

      Po zápase jim Nancy, místní vědma, bylinkářka a léčitelka, ošetřila zranění, a jako vždy lamentovala, jak jsou zbrklí a unáhlení, že se nechali zbytečně zranit.

      Harry s přáteli si oddechli, když potom museli jen pomoci s běžnými pracemi nebo ošetřením lehčích zranění a nemuseli jít hledat do lesa nějaké bylinky. Ještě si pamatovali, jak to dopadlo posledně.

      Později při jídle všichni rozebírali souboj a navzájem si radili, jak se zlepšit. Po tom souboji Vánkovi s Vodou projevovali všichni o něco víc respektu než předtím.

      ***

      V Otwellu strávili ještě dva dny, než nastal čas se vrátit zpět na hrad.

      Po příjezdu do Bradavic se Harry a Ginny vydali za Godrikem do ředitelny, aby ho lépe informovali o všem, co se událo.

      Prvně vyprávěli o své výpravě do lesa, o mýtině a o nových přátelích, které tam nalezli. Předtím ho informovat nemohli, protože zakladatelé a ani Merlina nenalezli. Kde byli, to se nedozvěděli.

      Řekli mu i o masakru, který se odehrál na mýtině, i o setkání s Nimue a vstřebání moci z pegase a jednorožce. Řekli mu i to, co provedl Viktor.

      „S vaší mocí od pegase a jednorožce musíte být velmi opatrní. Její přijetí vás omezuje. Nesmíte se nikdy přidat na stranu zla, a to ani jako špehové. Taky se musíte vyvarovat zlých skutků. Jinak vás ta moc zničí. Dejte si taky pozor, ať vás nikdo neoklame a vy neuděláte něco zlého, za což by vás ta moc zničila. Nebyli byste první, kdo by byl takto oklamán,“ varoval je Godrik.

      „Znám Nimue, o níž jste mluvili. Patří mezi antiky. Kdysi byla Merlinovou družkou. Později se něco stalo a ona odešla do lesů. Bylo to ještě předtím, než jsme nalezli toto místo a umístili sem pozůstatky hradu Kamelot.

      Původní místo hradu mělo silně poškozené magické zřídlo, které obyčejnému místu propůjčovalo jisté schopnosti, z toho důvodu jsme ho přesunuli do těchto končin ve Waleském království.

      Potom jsme původní základy přebudovali na Bradavice.

      Ale dost o tom, co bylo, nyní je na pořadu dne, co bude, pokračujte dál,“ bylo chvíli znát, jak Godrik vzpomíná na doby minulé, než je vyzval k pokračování.

      Harry s Ginny pokračovali ve vyprávění o jejich cestě po vesnicích. Řekli mu, že všechny přijaly podmínky, za kterých je budou bránit. Jen někteří neochotně přijali povinnost se učit bojovat i to, že byla spousta protestů proti tomu, aby se učili bojovat i ženy a děti. Rozporuplně přijímali to, že magicky nadané děti pošlou učit se magii do Bradavic.

      Poté vyprávěli podrobněji o útoku dravců na vesnici. K tomu jim Godrik řekl, že žádná hlídka, kterou do okolí toho incidentu poslali, už nezaznamenala jakékoliv problémy.

      Po skončení jejich vyprávění je Godrik pochválil:

      „Výborná práce. Máte můj obdiv, že jste již nashromáždili vše potřebné pro vaše čarodějné hole. Můžeme se teď pustit do jejich výroby?”

      „Ano mistře,“ odpověděli oba.

      „Tak tedy dojdeme pro magické kameny do skladiště a pak se dáme do práce na vašich holích.“

      Po těchto slovech je odvedl do trezoru ukrytého ve sklepení. Trezor byl v části sklepení, které Harry a ani Ginny neznali. Dostali se tam přes stěnu v jedné z místností, která bude v budoucnu nazývaná souhrnně jako Tajemná komnata.

      Teď sloužila jako tréninková oblast pro zakladatele. Prošli až dozadu, kde bylo několik místností převážně používaných jako skladiště zbraní, zbrojí a jiných tréninkových předmětů. V jedné z nich byla stěna, přes kterou díky Godrikovi prošli do další sítě chodeb a místností.

      Godrik je zavedl do rozlehlé haly. Ta byla spojena po stranách s podobnými halami pomocí širokých průchodů. Vypadalo to jako skladiště s několika odděleními. Momentálně s různým haraburdím.

      V jednom z těchto oddělení byly další tajné dveře. Za nimi byla ještě krátká chodba, do které jim Godrik zakázal vstoupit, dokud neprovedl složité kouzlo. Vzápětí jim vysvětlil, že každého, kdo by vstoupil, by čekala smrt v podobě několika smrtelných kouzel a pastí.

      Pak prošli dveřmi na konci té chodby. Otevřel se jim výhled do trezoru, kde se nacházelo velké množství zlata, drahých kamenů a dalších cenných věcí.

      Godrik prošel až na konec místností, kde otevřel další neviditelné dveře. Za nimi byla menší místnost, v níž se nacházelo několik desítek drahých kamenů. Harry i Ginny okamžitě pocítili jejich magii, která je téměř srazila na kolena.

      „Zde si musíte z těchto kamenů jeden vybrat,“ řekl jim Godrik poté, co se trochu vzpamatovali. Rukou jim ukázal, aby vstoupili dovnitř.

      „Jak to máme udělat?“ zeptal se po chvíli prohlížení kamenů Harry.

      „To záleží jen na vás,“ dostali jedinou odpověď.

      Nic jiného jim nezbývalo. Harry s Ginny se tedy dali do práce.

      Nebylo to lehké. Dlouho hledali a vybírali. Mnoho kamenů vzali do ruky, ale pak je zase vrátili. Prolezli to horem dolem i nazpět, ale nakonec si vybrali.

      Harry si vybral velmi zvláštní druh kamene. Byl složený ze tří částí – rubínu, křišťálu a safíru.

      Ginny si vybrala rovněž velmi vzácný kámen, ve kterém se smíchal smaragd s citrínem a křišťálem.

      Godrik nevycházel z úžasu, co za kameny si jeho mladí učedníci vybrali.

      „Určitě víte, že někteří draci se vyžívají v hromadění zlata a drahých kamenů. Jak jsou dlouhé desítky i stovky let v jejich přítomnosti, tak některé předměty a drahokamy získají magické vlastnosti a jsou nabité magií. Takové kameny pak mohou být využity třeba pro vytvoření čarodějné hole.

      Kameny, jež jste si oba vybrali, jsou velmi výjimečné a vzácné. Vznikly v takových hnízdech draků. Působením nezměrné teploty jejich dechu, který je mimochodem též magický, jejich magií a obrovskou váhou a silou se tři drahokamy spojily v jeden. To se stane zcela výjimečně. Většinou se v takových výjimečných případech spojí dva kameny. Ojediněle čtyři, ale o takovém jsem jen slyšel, prý jeden existuje daleko na východě v Číně.

      Tím, že se ty kameny spojily, je v nich mnohem více magie. Více než ve většině samostatných kamenů.“

      Godrik Harryho a Ginny nechal chvíli všechny informace vstřebávat. Poté se jim v mysli objevilo jedno místo na pravém břehu jezera.

      „Sem doneste zbývající časti potřebné k výrobě vašich čarodějných holí. Pustíme se do konečné fáze výroby. Očekávám vás tam za hodinu.“

      ***

      O hodinu později dvojice dorazila na určené místo.

      Godrik na ně čekal u hexagramu. V jeho středu stál kamenný stůl, jehož horní část byla širší a delší než jeho základna. Ale nepřesahoval vnitřní prostor hexagramu. V pěti trojúhelnících uprostřed stál menší menhir. Jeden byl volný pro kouzelníka. Godrik, jakmile je uviděl, se k nim otočil.

      „Tak jste tady. Dejme se do práce. Harry, ty půjdeš první, rozmísti opatrně své ingredience a drahokam na rohy hexagramu a dřevo umísti do jeho středu, ale tak, aby nezasahovalo do žádného z trojúhelníků!“

      Harry přistoupil ke stolu, kde byla vyrytá přesná kopie hexagramu na zemi. Podle pokynů vše umístil na stůl a stoupl si vedle Godrika, který ho opět začal instruovat.

      „Výborně. Teď si stoupneš do prázdného trojúhelníku. Nesmíš ho opustit, dokud se nevytvoří hůl. Poté opakuj po mně tato slova: Anal natrach, urtwas betcham, dochiel di enve, anal natrach, urtwas betcham, dochiel di enve, anal natrach, urtwas betcham, dochiel di enve.“

      Harry se postavil na určené místo. Po Godrikovi začal opakovat kouzelná slova. Už po prvních slovech se z něho i předmětů na stole se začala uvolňovat magie ve formě mlhy. Menhiry, když se jich dotkla magická mlha, začaly zářit.

      S posledními slabikami kouzla se mlha začala prudce stahovat do středu stolu.

      Sotva domluvil, veškerá magie v podobě mlhy se stáhla do dřeva na stole a o okamžik později byl stůl, Harry i hexagram zaplaven jasným světlem.

      Poté, co jas ustoupil, tak se v hexagramu nad stolem vznášela hůl se čtyřmi zuby v hlavici a dračí hlavou, v níž se nacházel drahokam.

      Harry ji s posvátnou úctou pomalu vzal do rukou. Ve chvíli, kdy ji sevřel v rukou, obalila jej tříbarevná aura a ve stejných barvách vyrazil z hole roj jisker.

      Když si zvykl na ten pocit, že má nyní k dispozici více magie, došla řada na Ginny.

      Nebylo již potřeba ji znovu instruovat, co má dělat, Godrik jí pouze pokynul, aby rozmístila své ingredience do hexagramu a následně mohla začít kouzlit.

      „Anal natrach, urtwas betcham, dochiel di enve, anal natrach, urtwas betcham, dochiel di enve, anal natrach, urtwas betcham, dochiel di enve.“

      O chvíli později se nad stolem v hexagramu vznášela podobná hůl jako ta Harryho.

      V hlavici byla identická s Harryho, rozdíl byl jen v drahokamu.

      Jakmile ji vzala Ginny do ruky, obalila ji podobně jako Harryho tříbarevná aura a tříbarevný roj jisker vystřelil z hole.

      Ač Godrik věděl, o jak výjimečnou dvojici se jedná, tak ho přesto výsledky velmi překvapily.

      „Gratuluji vám, mladí čarodějové. Večer proběhne oficiální vyhlášení vašeho nového čarodějnického statusu a od zítra začneme s výcvikem pokročilé magie,“ pronesl Godrik a vydal se zpět ke hradu.

      ***

      Před večeří se veškeré bradavické osazenstvo hradu sešlo ve Velké síni. Kolejní stoly zde nebyly. Místo nich stáli v řadách studenti. Jen prostředkem vedla volná ulička od vstupu až k učitelskému stolu, před kterým stál honosný pult. Godrik stál vepředu a po jeho stranách zbývající zakladatelé. Vedle nich ostatní zaměstnanci Bradavic. Na okrajích stáli významní hosté. Nechyběl Princ Noční Oblohy se svým doprovodem a několik starších moudrých.

      V síni byli i Vánek s Vodou. Ti stáli okolo zdí s několika méně významnými návštěvníky pod stupínkem s pultem. Kouzelníci měli na sobě slavnostní hábity se špičatými klobouky. Elfové měli na sobě lehké zdobené oděvy používané ke slavnostem. Moudří měli na sobě svoje přírodní pláště. Někteří je nechali pro slavnostní příležitost rozkvétat. Vypadali tak trochu jako zahrádky nebo koruny stromů v rozkvětu. Žádnému z nich nevadilo, že někteří, hlavně studenti, se nad tím pobaveně ušklíbali.

      Hlavní vstup se otevřel. Všichni k němu stočili své pohledy.

      Ve dveřích stáli Harry, Ginny a Viktor. Všichni ve slavnostních hábitech. Celá síň utichla.

      S prvním krokem trojice zazněly rohy a bubny.

      Harry s přáteli předstoupil před Godrika. Na pokyn poklekli na jedno koleno. Nástroje utichly.

      „V tuto chvíli,“ začal svou řeč Godrik, „tito tři adepti přede mnou splnili všechny podmínky k udělení titulu čaroděje. S tímto titulem se však pojí větší moc a zodpovědnost.

      A proto se vás táži, zda přijmete tuto moc a s ní i zodpovědnost?“

      „Přijímáme zodpovědnost spjatou s větší mocí a titulem, který k tomu náleží,“ odpověděli všichni tři zároveň.

      „Tímto z moci a práv Godrika Nebelvírského, Salazara Zmijozelského, Helgy Mrzimorské a Roweny Havraspárské od dnešního dne po konec vašich dnů jste držiteli titulu Čaroděje a Čarodějky.

      Čarodějova hůl vám bude nástrojem i odznakem.“

      S těmito slovy se před nimi objevily jejich vznášející se čarodějné hole. Dvě dračí a jedna hadí. Všichni tři se jich chopili. Vylétlo z nich velké množství různobarevných jisker a rozzářily okolí.

      Poté co světlo pohaslo Godrik opět promluvil: „Pro vás ostatní, nechť je toto motivací dosáhnout vyššího stupně. Čarodějům a čarodějkám jsou odhaleny hlubší taje magie i světa. Proto by každý kouzelník měl dbát rad a instrukcí čaroděje.“

      Všichni přítomní jim zatleskali. Někteří přítomní jim osobně pogratulovali. Jednalo se především o jejich přátelé a vůdce návštěvníků, ale našlo se i pár studentů. Mnozí studenti jim ale se zlostí záviděli.

      Poté už se hodovalo a prolévalo hrdlo.

      Harry posilněn medovinou výjimečně zanotoval Já starý McLaudon.

      Všichni na něj nevěřícně hleděli, protože Harry vždy odmítal zpívat, ale teď zpíval sám od sebe.

      Po oslavě jeho píseň byla na pár týdnů nejnotovanější píseň na hradě.

      ***

      V následujících týdnech se všichni tři učili hlouběji o magii. Trénovali s elfy. Učili se moudrosti od Moudrých. I když se nemohli naučit jejich magii, učili se o přírodě, rovnováze a historii elfů i lidského světa.

      Začali se také učit o pradávných kouzlech a kletbách. Učili se o magii prastarých tvorů. Dozvídali se o světlé, šedé a temné magii – předchůdcích bílé, neutrální a černé magie. Letmo se dotkli i znalostí o andělské a démonské magii. Četli o živlové a přírodní magii. Zvykali si na nové povinnosti a zodpovědnost, které na ně zakladatelé kladli. O Bradavicích se dozvídali některá větší tajemství, než jim do teď nebyla známá.

      Taky se víc sžívali se svými zvířecími přáteli.

      ***

      Harry oslavil své patnácté narozeniny menší oslavou, na které byli všichni studenti, učitelé a personál Bradavic. Zúčastnili se i jejich přátelé a významní hosté z řad elfů.

      Dostal několik darů od všech zúčastněných. Někteří mu dali obyčejné věci, ale takové, které by stejně musel brzy vyměnit. Třeba od vrchního štolby dostal nový postroj pro koně, protože ten, co zatím používal, se opotřeboval a hrozil v brzké době dosloužit. I když byl obyčejný, a ne moc ozdobný, byl nový a pevný.

      Od elfů dostal lehkou černou zbroj ve stylu těch elfích. Voda Bílých Břehů mu dal ke zbroji černý elfský meč. Harry chápal, že zlatou zbroj i meč nemůže dostat, ty jsou určeny výhradně pro elfy.

      Vánek Severních Větrů mu daroval váček s listy stromů. Vysvětlil, že pokud některý z listů z váčku rozžvýká a spolkne, les mu přijde na pomoc. Všichni lesní tvorové to budou vnímat jako volání o pomoc a přijdou. Kromě obyčejných zvířat volání uslyší i magičtí obyvatelé lesa jako třeba jednorožci nebo dryády. Stejně tak elfové a druidové. Pokud však zneužije tuto moc ke zlým účelům, dar ztratí svou moc a všichni obyvatelé lesů na něj budou útočit za zradu lesa.

      Moudří mu dali pár magických kamenů, které mohl buď používat jako úložiště magie nebo vložit magii do libovolného předmětu a tím z něj udělat předmět magický. Ovšem efekt bude záležet na druhu předmětu a kamene. Rovněž do každého kamene jde vložit magii jen jednou a po jejím vyjmutí ztratí svou moc. S trochou zlomyslnosti Moudří mlčením přešli Harryho dotaz, jaké kameny mají magické vlastnosti.

      Ginny mu dala kouzelnou píšťalku, kterou vytvořila se souhlasem Harryho vlka. Byla zakouzlena tak, že jí uslyší jen Harryho vlk Faoling nebo vlci jeho krve.


       

      Items details

      • Hits: 1907 clicks

      Tecox component by www.teglo.info

      Vaše komentáře a dotazy  

      #
      panvita 31 Prosinec 2021
      Tak máte tu nový díl a omlouvam se, že to trvalo tak dlouho.
      #
      Drticool 09 Leden 2022
      Super kapitola, snad bude čas sepsání té další kratší. Rád bych se dožil konce příběhu.
      #
      panvita 09 Leden 2022
      Mrzí že mi to tak trvá ale když je inspirace není čas a naopak když je čas tak není dost inspirace.