Hledej

Vlkodlaci

vlk_02Malá studie o vlkodlacích vznikla na základě diskuse mezi autorkou Májou a Beta-readerem Jardou. Filmoví vlkodlaci se vlkům moc nepodobají. Jak je ale viděla JKR? Jarda se do problému ponořil a vytvořil tento malý vysvětlující článek. Já ještě dodám malou citaci od JKR – Vězeň z Azkabanu:

„Prosím, pane profesore,“ vyhrkla Hermiona, která stále ještě mávala rukou ve vzduchu, „vlkodlak se od pravého vlka liší několika drobnými detaily. Čenich vlkodlaka –„

„To už je podruhé, co jste promluvila bez dovolení, slečno Grangerová,“ otočil se k ní chladně Snape. „Odebírám Nebelvíru dalších pět bodů za to, že jste takový nesnesitelný šprt.“


    Vlkodlaci

      Stručný výtah základních informací o vlkodlacích z 52. vydání knihy „ Fantastická zvířata a kde je najdete“ od Newt Scamandera, používané jako učební text v Bradavicích, doplněná nepodstatnými mudlovskými poznámkami ne zcela kvalifikovaného čtenáře.

      Vlkodlaci v současnosti spadají na Ministerstvu pod Oddělení zvířat i pod Oddělení bytostí. V oddělení bytostí jsou Podpůrné služby pro vlkodlaky a v Oddělení pro zvířata je Jednotka pro odchyt vlkodlaků a Registr vlkodlaků. Registr vlkodlaků vytvořil Newt Scamander již v roce 1947.

      Vlkodlak ve své zvířecí podobě má ministerskou charakteristiku XXXXX, tj. je považován za zabijáka kouzelníků a není jej možné domestifikovat nebo cvičit. (Pozn.: Hagrid se v době svých studií pokoušel odchovat vlkodlačí štěně, viz HP a vězeň z Azbakanu). Charakteristika se samozřejmě týká vlkodlaků v jejich změněné podobě, pokud není úplněk, jsou vlkodlaci stejně neškodní jako ostatní lidé.

      Vlkodlaci jsou rozšířeni po celém světě, ale předpokládá se, že pocházejí ze severní Evropy. Lidé se mění ve vlkodlaka jen v důsledku pokousání. Není známa léčba, ale poslední objevy v přípravě lektvarů rozšiřují možnosti, jak potlačit alespoň nejhorší příznaky. (Pozn.: Scamander zjevně nezachytil poslední zcela převratnou práci slečny Hermiony Grangerové ….) Jednou za měsíc, za úplňku, se jinak zcela normální a příčetný postižený kouzelník nebo mudla mění ve vražedné stvoření. Jakkoliv je to neobvyklé mezi fantastickými tvory, vlkodlak aktivně vyhledává a upřednostňuje lidi před jinou kořistí.

      Nakladatelství Eso v roce1975 vydalo knihu Chlupatý čenich, lidské srdce, ve které neznámý autor líčí bolestný boj kouzelníka s lykantropií. (Pozn.: Lze předpokládat, že autorem je profesor Lupin, jehož odvahy a nezištnosti si všichni ceníme).

      Newt Scamander byl za své zásluhy ve výzkumu magických stvoření oceněn Merlinovým řádem v roce 1979. Nyní si užívá spolu se svou manželkou Porpentinou zaslouženého důchodu v Dorsetu spolu se svými třemi „kneazles“. (Pozn.: Hermionin kocour není kocour, ale „kneazle“, tj. potomek kočky domácí a poněkud zvrhlého zvěromága v kocouří podobě. Tím lze vysvětlit jeho značná inteligence, zbarvení, nezávislost a občasná agresivita. „Kneazle“ kromě jiného dokáže odhalit lidi podezřelých až odporných charakterů a vždy dovést svého pána do bezpečí jeho domova. K chovu „kneazles“ je potřeba zvláštní oprávnění, takže je možné, že se Hermiona stala obětí podloudníka …)

      (Pozn. Mája – Přísahám, že jsem tohle nevěděla, když jsem psala Hadí hrozbu, kde jsem z Křivonožky udělala potomka kočičího zvěromága… J )

      Poznámky na závěr:

      • „Kneazle“ bych počeštil výrazem mazel.
      • Trpím dědičnou sklerózou, takže jsem zcela určitě na něco zapomněl.
      • Nejsem Hermiona, takže jemné rozdíly mezi vlkem a vlkodlakem mi naprosto unikly.

      Literatura: 

      Newt Scamander, Fantastická zvířata a kde je najdete, 52. vydání (J. K Rowling, Fantastic Beasts & Where To Find Them, Bloomsburry, 2009)

      a JEŠTĚ SEM PŘIDÁM DODATEK OD aNN:

      Hezké, ale tuším, že kneazle se do češtiny překládá jako maguár. Jo, a pár podrobností je ve Snapeově vzpomínce ve FŘ. Červíček tam přece říká, že si nevzpomněl na všech pět odlišností, ale jen na tvar čenichu, oční panenky a chundelatý ocas. ;-)

       

      Items details

      • Hits: 14614 clicks

      Tecox component by www.teglo.info