Hledej

welcomeTahle povídka je můj první pokus. Je pro všechny, kteří mají rádi FanFikci Harryho Pottera. Navazuje na 5. díl Harry Potter a Fénixův řád. Některé prvky z šesté a sedmé knihy zachovám. Ještě maličkost, Justin Finch-Fletchley se zúčastnil bitvy na ministerstvu.

Co se týká mě, tak Lachim je mírně praštěný muž, kterého díky Máji a několika jiných posedlo „básnické střevo“ a výplod této posedlosti máte před sebou.

Doufám, že se Vám bude můj příběh líbit.

Lachim

    Kapitola 11, Učit se, učit se, učit se

      morgan_le_fayKrvavý baron se vznášel chodbou poblíž vstupu do ředitelny. Všichni bradavičtí duchové, kromě Ufňukané Uršuly a Mylady, pokládali za svoji povinnost v noci hlídkovat a chránit hrad před nebezpečím. Když proplul kolem ředitelny, tak se za ním ozval, zcela nečekaně, hlas.

      „Barone. Jsem ráda, že vás vidím.“ Baron se otočil a uviděl Mylady.

      „Madam? Vy, a zde? Mimo ředitelův byt? Nečekané setkání.“

      „Popravdě jsem vás hledala, Barone. Je třeba zkontrolovat komnatu.“

      „Myslíte, madam? První má zatím jen tušení o svém vztahu s živlem.“

      „Brzo bude vědět víc. Připravte se s ostatními na zítra. Hned po té vaší zkoušce. Ano?“

      „Jak si přejete, Mylady.“

      _____________________________________

      Voldemortovo sídlo bylo takřka prázdné. Bylo zde jen pět smrtijedů, z toho dva u vchodu a tři v hlavním sále. Severus, Bellatrix a mladý Marcus Flint.

      Pán zla seděl na trůnu a zuřil. Takhle se zachovat bylo naprosto nemyslitelné. Jeho nový následovník zjevně neumí poslouchat rozkazy. Pro mladého Malfoye si připravil něco jiného a ten ignorant na něj zaútočil i přes jeho výslovný rozkaz a ještě se nechal chytit. Jeho plány to sice neohrozilo, ale musely být poněkud odsunuty. Pan Smith bude náležitě potrestán. Aby své plány mohl uskutečnit, musí chvíli počkat.

      „Zklamali jste mě. Severus ho neuhlídal a vy dva jste se za něj zaručili. Takové selhání je neodpustitelné! Crucio!“ řval Voldemort a vyslal kletbu na Snapea. Ten byl připravený a po ukončení kletby se rychle postavil.

      „Výborně, Severusi. Vidím, že jsi ve střehu. Dnes tě už nechám být, ale dávej pozor na ostatní.“

      „Ano, pane,“ odpověděl Snape a nesnažil se mu vysvětlit, že neví, o kom je řeč.

      Bellatrix Lestrangeová a Marcus Flint takové štěstí jako Snape neměli. Strávili pod Cruciatem takovou dobu, že se následně nebyli schopni ani pohnout.

      „Něco s nimi proveď! Ale jenom tolik, aby se byli schopni odsud dostat!“ rozkázal Voldemort a odešel pryč ze sálu.

      Snape se pousmál. Splnit tento příkaz mu určitě nedělalo potíže. Nejdříve se sám napil lektvaru vlastní výroby a teprve potom dal napít i těm dvěma. Když se vrávoravě postavili, vyšel ven a nechal je vlastnímu osudu. Pokud nebudou dost rychlí, tak nejspíš ještě nějakou tu kletbu schytají. Tato možnost mu celkem vyhovovala, Bellu neměl nikdy v lásce a pan Flint byl, podle jeho mínění, nemyslící hlupák. Vlastní úsudek projevoval pouze u famfrpálu, jinak jen papouškoval názory jiných.

      _____________________________________

      Jizva na Harryho čele zářila do tmy jasnou červení. Převaloval se v křečích po posteli a jeho křik probudil ostatní v pokoji. Ron ihned zareagoval.

      „Neville. Běž pro McGonagallovou, Deane, ty pro Brumbála, a Seamusi, ty na ošetřovnu.“

      „Co se děje, pane Weasley?“ zeptala se McGonagallová, jakmile otevřela dveře jejich ložnice.

      „Harry má asi zase v hlavě Toho, kterého nejmenujeme, paní profesorko.“

      Ředitel s ošetřovatelkou dorazili chviličku po profesorce. Harry se právě probouzel.

      „Promiňte, rozhodně jsem vás nechtěl vzbudit,“ omlouval se.

      „To je v pořádku, pane Pottere. Není to vaše vina,“ uklidňovala ho profesorka. Brumbál se na něj usmál.

      „Jsi v pořádku, Harry?“

      „Ano, pane řediteli. Myslím, že bychom si měli promluvit,“ odpověděl Harry.

      „Jistě, jistě,“ řekl ředitel a pokynul ostatním přítomným, aby poodstoupili od postele. Pak mávl hůlkou a vyčaroval diskrétní prostor.

      „Je hrozně rozčilený tím, co se stalo ve vlaku. Profesor Snape vyvázl poměrně lehce, ale Bellatrix a Marcus flint to pěkně schytali,“ spustil Harry hned poté, co kouzlo začalo fungovat.

      „Jak víš tolik podrobností? To se ti nikdy před tím nestalo,“ zeptal se ho Brumbál se špatně skrývaným pohnutím v hlase.

      „Myslím, že ani nevěděl o našem propojení. Poslední dobou je celkem klid, ale dnes se vůbec nekontroloval. Ty dva málem zabil.“

      „Rozhodně se musíš naučit nitrobranu. Tohle přece nemůžeme nechat pokračovat.“

      „Už jsem domluvený s profesorem Snapem. Jen si musím nějak vysloužit školní trest.“

      „Tak to určitě nebude velký problém, že Harry?“ zasmál se Brumbál a zrušil kouzlo. K Harrymu se okamžitě přihrnula madam Pomfreyová. Provedla několik diagnostických kouzel a dala mu tři lahvičky s lektvary.

      „Nejdřív ten zelený a teprve potom ty dva další,“ přikázala a začala rozdávat lahvičky i ostatním v pokoji. „Lektvar na povzbuzení se rozhodně hodí vám všem!“

      „Máš pravdu, Poppy, stejně nemá cenu chodit spát. Snídaně bude za chvíli,“ souhlasil s ní Brumbál a ostatní si teprve teď všimli, že venku je už světlo.

      „Děkuji vám a všem se ještě jednou omlouvám,“ začal opět Harry.

      „Už jsem vám jednou řekla, že to není vaše vina, pane Pottere. Nemáte se za co omlouvat,“ odpověděla McGonagallová a spolu s ostatními profesory odešla z pokoje do svých komnat.

      Na Brumbála už čekal v ředitelně Snape. Sice mu neřekl nic nového, ale oba se alespoň dohodli na průběhu Harryho hodin nitrobrany. Ani jeden nechtěl opakovat loňské fiasko.

      Horká voda v ranní sprše způsobila, že si Harry začal připadat jako člověk. Ustrojil se a sešel do společenské místnosti. Tam se, spolu s Ronem a Hermionou, ujal prváků, aby stihli včas dojít na snídani.

      Ve Velké síni se posadil ke stolu a pustil se do snídaně. Právě si pochutnával na opečené slanině, když celá síň, do té doby šumící hovorem studentů, ztichla. Harry se, jako všichni ostatní, otočil ke dveřím a tam uviděl Nevilla s Dracem. Právě se rozcházeli ke kolejním stolům.

      „Tak co, bude Draco v pořádku?“ zeptala se Hermiona.

      „Bude, naštěstí tam byla Lenka včas a ta kletba nebyla moc silná,“ odpověděl Neville a pustil se do míchaných vajec. V tu chvíli přiletěly sovy. Hermiona dostala svého obvyklého Denního věštce a před Harrym přistál malý puštík s výtiskem Kouzelnických novin.

      Harry si je vzal a dal puštíkovi kousek slaniny, ten ho vděčně přijal a odletěl.

      „Co to je? Nějaké nové noviny?“ ptala se ihned Hermiona.

      „Jo,“ odpověděl Harry, „Dnes začaly vycházet.“

      „Půjčíš mi je?“

      „Až si je pročtu, tak ano,“ uzavřel Harry debatu a ponořil se do svého výtisku. A bylo do čeho. Hned na první straně byl článek, který by rozhodně Věštec neotiskl.

      Ponese exministr Popletal zodpovědnost za svoje činy?

      V mudlovském světě by Kornelius Popletal, bývalý ministr kouzel, již byl jejich policií (obdoba Bystrozorského sboru) vyšetřován pro „zneužití pravomocí“. Bývalý ministr by se měl rozhodně zodpovídat před Starostolcem ze svých činů z dob, kdy byl v úřadě. Prokazatelně obelhával celé magické společenství, když popíral návrat Toho, který se nejmenuje. Byly vedeny neoprávněné štvavé kampaně proti těm, kteří toto veřejně prohlašovali. Naprosto bezprecedentní byly ministerské zásahy do chodu Bradavické školy čar a kouzel. Nátlak ministerských úředníků na radu této školy, přímý dohled prostřednictvím dosazené profesorky a další nepřijatelné činy by měly být potrestány.

      Dále článek odkazoval na zatčení a následné vyšetřování činnosti Dolores Umbridgeové (Více na straně 3). Díky několika radostným výkřikům Harry zjistil, že Kouzelnické noviny měly ve škole další předplatitele. Další titulek ho potěšil ještě víc než ten předchozí.

      Případ jménem Sirius Black

      V první polovině července proběhlo před Starostolcem zvláštní slyšení ve věci Siriuse Blacka. Je naprosto nepochopitelné, že osvobození tohoto neprávem odsouzeného kouzelníka proběhlo naprosto bez zájmu tisku. Sirius Black byl v roce 1981 odsouzen za vraždu dvanácti mudlů a prozrazení skrýše rodiny Potterových Vy víte komu, což vedlo k vraždě Jamese a Lili Potterových a pokusu o vraždu jejich ročního syna Harryho. Skutečný vrah, další rodinný přítel jménem Petr Pettigrew, žil jedenáct let schovaný v počestné kouzelnické rodině jako jejich domácí krysa. Výsledkem tohoto zvláštního zasedání bylo osvobození Siriuse Blacka, merlinžel posmrtné, a vypsání mezinárodního zatykače na Petra Pettigrewa (Podrobnosti na straně 4).

      Více už toho nestihl přečíst, protože dorazila McGonagallová s jejich rozvrhy. Harry měl zapsáno pět předmětů, lektvary, přeměňování, bylinkářství, magické formule a obranu proti černé magii.

      „Chci vás ještě upozornit, že na poslední chvíli byl radou schválen nový volitelný předmět pro šesté ročníky. Jsou to základy lékouzelnictví. Povede je madam Pomfreyová. Ten, kdo z vás má z Lektvarů a Kouzelných formulí známku NKÚ nad očekávání, se může zapsat,“ pronesla ke všem šesťákům. Poté už rozdávala rozvrhy jednotlivým studentům.

      „Pane Longbottome, velice jste mne překvapil výsledkem svých NKÚ v přeměňování, ale musím vás upozornit, že kurzy na OVCE jsou daleko náročnější. Ale můžete si místo toho zařadit lékouzelnictví, to je velice blízké oblasti vašeho zájmu.“

      „Děkuji, paní profesorko, ale rád bych zkusil oba předměty,“ odpověděl jí Neville. „Mám teď soukromé doučování a velice mi to pomáhá.“ Při své odpovědi se červenal tak, až se profesorka musela pousmát.

      „Dobrá tedy,“ řekla a poklepala hůlkou na jeho rozvrh. Poté, co skončila s Nevillem, se otočila na Rona s Harrym, „Vám by se určitě nový předmět hodil, chcete-li zkusit dráhu Bystrozorů.“

      „Jistě, paní profesorko. Chtěl jsem vás požádat o jeho zařazení,“ odpověděl jí Harry. Ron jen pokyvoval hlavou na souhlas a snažil se rychle spolknout sousto, které měl v puse. McGonagallová upravila jejich rozvrhy a předala jim je.

      „Slečno Grangerová, jste si jistá, že zvládnete všechny kurzy, na které jste se přihlásila?“

      „Jistě, paní profesorko, vejde se mi tam to lékouzelnictví?“

      „Ano, ale to už budete mít osm náročných kurzů na OVCE, jste si jistá, že to chcete?“

      „Věřím, že to zvládnu, madam,“ odpověděla Hermiona tak sebejistě, že profesorka jen pokrčila rameny, upravila jí rozvrh a pokračovala dál.

      Rozvrh hodin (dvouhodinovky)

       

      1.

      2.

      oběd

      3.

      4.

      pondělí

      lektvary

      magické formule

       

      starodávné runy

      věštění z čísel

      úterý

      bylinkářství

       

      OPČM

       

      základy lékouzelnictví

       

      středa

      přeměňování

      starodávné runy

       

      lektvary

       

      čtvrtek

      OPČM

      bylinkářství

       

      věštění z čísel

      základy lékouzelnictví

      pátek

      magické formule

      přeměňování

       

       

       

       

      Ron byl nadšený z volných hodin, ale Hermiona ho ujistila, že brzo bude mít co dělat. Během několika dní Ron zjistil, že měla opět pravdu.

      „Budeme muset jít na tu zkoušku z lektvarů,“ upozornil nervózně Neville. Všichni se tedy zvedli a vyrazili do sklepení. Ve vstupní síni se k nim připojil Draco.

      „Jak to probíhalo? Nechali tě na pokoji?“ zajímal se Neville.

      „Snídaně proběhla za naprostého ticha, jen Dafné a Blaise občas něco prohodili. Viděli jste ty nové noviny? U nás z toho byl celkem poprask.“

      Harry místo odpovědi vytáhl z brašny svůj výtisk a dal ho Hermioně, než na něj zapomene. Stejně bude mít první dvě hodiny volno, tak ať má co číst. Zbytek cesty do sklepení se bavili o tom, co psaly Kouzelnické noviny. Sotva přišli k učebně, tak Snape otevřel dveře.

      „Prosím ty, co zde nemají co dělat, aby odešli, ostatní dovnitř!“ houkl na hlouček profesor lektvarů. Kromě Harryho, Rona a Nevilla šla z Nebelvíru na zkoušku ještě Levandule, ze Zmijozelu Nott a Greengrassová a pár lidí z Havraspáru a Mrzimoru. Harry si ani nevšiml, kdo přesně. Lavice v učebně byly srovnány podobně jako při NKÚ.

      „Kvůli naprosté neschopnosti studentů vašeho ročníku je v letošním kurzu Lektvarů na OVCE ještě několik volných míst. Dokud nedopíšete test, nechci na lavicích, kromě brku, nic vidět. Jakékoliv opisování, napovídání a podobné praktiky trestám okamžitým vyloučením ze zkoušky. Na test i přípravu lektvaru máte celkem devadesát minut. Začněte,“ ukončil Snape svůj projev a poklepal na tabuli.

      Tam se objevilo deset otázek vyžadujících poměrně obsáhlé odpovědi a lektvar proti následkům otřesu mozku. Ten byl celkem jednoduchý, co se surovin týče, ale náročný na pozornost. Harry se pustil do psaní, aby měl dost času na jeho přípravu. Naštěstí všechno stihl a vzorek svého lektvaru odevzdával s dobrým pocitem.

      „Kupodivu jsem nezaznamenal žádný výbuch, výsledky můžete očekávat dnes večer. Nashledanou,“ propustil je profesor, když dostal od Rona poslední vzorek.

      Všichni se pustili do úklidu učebny. Harry „omylem“ shodil svůj kotlík z lavice a zbytky lektvaru se rozlily po zemi.

      „Školní trest, dnes večer. Za neomluvitelnou nešikovnost,“ řekl se zadostiučiněním Snape. Harry byl sám se sebou spokojený, dostal školní trest.

      Hodinu formulí zahájil Kratiknot projevem o náročnosti kurzů na OVCE. Po krátkém opakování loňské látky začali zkoušet neverbální kouzlení. Na konci hodiny se neverbální kouzlo částečně povedlo jen Hermioně a Justinovi. Jejich pírka se na okamžik vznášela těsně nad lavicemi. Kratiknot jim dal po pěti bodech a ukončil hodinu.

      Na oběd se prakticky dovlekli. Neverbální kouzlení je vyčerpalo. Harry byl rád, že má, na rozdíl od Hermiony, odpoledne volno. John si sedl vedle něj a celou dobu mu vyprávěl o všem, co dnes zažil. Než se dostali k dezertu, tak si s Ginny vyslechli podrobný popis všeho, co prváci dopoledne zažili.

      „A pak mi dala pět bodů za to, že se mi povedlo změnit sirku na jehlu. Byl jsem první, komu se to povedlo!“ ukončil John svoje vyprávění. Harry ho pochválil a vyrazil s Ginny na chvíli ven, než jim začne další hodina.

      Odpoledne s Ronem a Nevillem napsali pozvánky na schůzi BA. Harry zaúkoloval Dobbyho a kluci odešli se zbytkem do sovince. Volné odpoledne uteklo a všichni se vydali na večeři. Cestou prošli okolo Šedé dámy, ta si je prohlížela s neskrývaným zájmem.

      Když se usadili, objevily se před nimi pergameny s výsledky zkoušky. Z Nebelvíru neuspěla jen Levandule. Ron si viditelně oddychl, jen se nedalo poznat, jestli kvůli svému úspěchu nebo Levadulině neúspěchu.

      Po večeři se Harry vydal do sklepení na svůj trest. Před Snapeovým kabinetem se na chvíli zastavil, aby se uklidnil a zaklepal.

      „Pojďte dál, Pottere. Čeká tu nás dost práce,“ ozvalo se zevnitř a Harry vešel. Kabinet byl přestavěný a uprostřed místnosti na zemi ležel nový koberec.

      „Posaďte se tady,“ řekl Snape a ukázal na koberec, „Myslím, že se mi podařilo najít vhodnější styl výuky nitrobrany, než jsem na vás aplikoval v loňském roce.“

      „Loni byla chyba hlavně na mé straně, pane profesore,“ řekl Harry, když se posadil. „Chtěl jsem vidět, co je za těmi dveřmi, o kterých se mi zdálo. Nesnažil jsem se něco naučit. Neposlouchal jsem vás a ani Hermionu.“

      „Chybovali jsme oba, pane Pottere. Způsob, jakým mne učil můj otec, je pro vás zcela jasně nepoužitelný. Metoda vytvoření zdi nebo hradby kolem vašich vzpomínek nebude vhodná, zkusíme meditační metodu.“

      „Meditační?“

      „Ano. Základem této metody je meditace a soustředění se na vlastní magické jádro. Podoba vašeho magického jádra určí styl vaší nitrobrany. I tímto postupem můžeme skončit u hradby, ale to se stává spíše výjimečně.

      Teď se uklidněte, zavřete oči a soustřeďte se na vlastní dýchání. Zkuste se ponořit do nitra vlastního vědomí a hledejte jeho střed. Dýchejte klidně a zhluboka. Nechte se vést svým podvědomím.“

      Harry se snažil řídit Snapeovými radami. Soustředil se na klidné dýchání a pomalu se v duchu vzdaloval od okolní reality. Hlas profesora lektvarů mu připadal čím dál tišší, až zmizel úplně. Najednou uviděl bílé světlo. Bylo tak silné, až Harry dostal strach, že jej sežehne. Intenzita světla se zvyšovala a Harry před ním utekl. Pak otevřel oči.

      „Uviděl jste něco?“ zeptal se ho Snape.

      „Bílé světlo,“ odpověděl Harry.

      „Dobrá, dnes už skončíme, ať dorazíte do věže před večerkou. Zkoušejte to znovu a znovu. Snažte se soustředit na to světlo. To je to, co hledáme. Vůbec jsem nečekal, že dnes uspějete.“

      Harry se vrátil do věže a usnul, sotva si lehl do postele. Za celou noc měl jen jeden sen. Létal nad bradavickými pozemky a slyšel nádherný zpěv plný přátelství a lásky. Ráno se probudil zcela odpočatý.

      Profesorka Prýtová zavedla své studenty do skleníku číslo pět. Ukázala jim, jak se postarat o trsy hořce dvoubarevného. Tahle nenápadná rostlinka byla nezastupitelná v lektvarech používaných při rekonvalescenci po vážných úrazech. Její regenerační schopnosti byly také předmětem jejich prvního letošního úkolu, dvacetipalcové eseje.

      Všichni byli zvědaví na letošní hodiny OPČM. Jejich jediným kompetentním učitelem byl až doposud jen Remus Lupin ve třetím ročníku. Profesor Moody ve čtvrťáku je sice také dost naučil, zejména o nepromíjitelných kletbách, ale to byl jen smrtijed, který se za Pošuka vydával pomocí mnoholičného lektvaru.

      Profesor Nesbit přestavěl lavice v učebně tak, že tvořily půlkruh. Celá jejich skupinka, i s Dracem, si sedla pohromadě a napjatě čekala, jak se nový profesor uvede.

      „Jmenuji se profesor Nesbit, Nero Nesbit.“ Několik studentů, včetně Harryho, neudrželo smích.

      „Výborně. Jak některým z vás došlo, jsem mudlovského původu. Teď si zjistím, co kdo z vás umí. Podle vašich schopností naplánuji výuku. Letos bychom měli probrat jednodušší z pokročilých štítů a nějaké protikletby.“

      Do konce hodiny si je volal jednoho po druhém. Členové Brumbálovy armády dopadli nejlépe ze všech. Ve druhé hodině OPČM s nimi profesor probral první z pokročilých štítů. Zrcadlový štít nebyl těžký, ale horší bylo naučit se jej ovládat tak, aby se kletba odrazila zamýšleným směrem. Tímto štítem jste, při správném použití, mohli kletbu odrazit buď zpět na protivníka, nebo kamkoliv jinam. Záleželo na orientaci štítu.

      U oběda si Harry vyslechl další Johnovo vyprávění. Ten se těšil na hodinu dějin čar a kouzel. Profesor Binns byl totiž duch a ti ho přímo fascinovali. Jenže profesorův výklad spolehlivě uspal každého, takže i Johnovo nadšení vydrželo asi pět minut a pak začal klimbat.

      Odpoledne je čekal nový předmět, základy lékouzelnictví. Na chodbě před učebnou mu Ernie MacMillan předal vzkaz od Brumbála.

      Přijď v pátek po večeři do ředitelny.

      PS: Bertíkovy fazolky

      Madam Pomfreyová je v první dvouhodinovce naučila pravidla první pomoci a základní kouzla. Se všemi kouzly nebyli obeznámeni ani ti, kteří v kouzelnickém světě vyrostli. Například kouzlo pro masáž srdce bylo velmi obtížné, jeho formule zněla Vestibulum corde a bylo nutné ji několikrát opakovat, aby se srdeční činnost obnovila. Pro jistotu jim ukázala i mudlovský způsob masáže srdce a byla příjemně překvapená, že se první pomoc učí na mudlovských základních školách.

      Ve zbytku odpoledne se Harry s přáteli v knihovně pustili do svých úkolů. Kromě bylinkářství to bylo i třicet palců o zrcadlovém štítě na OPČM a dvacet palců o kouzlech první pomoci pro Pomfreyovou. Večer ještě meditoval a měl z toho velice dobrý pocit. Světlo tentokrát nebylo tak silné a mohl ho i částečně ovládat.

      McGonagallová měla na přeměňování projev velice podobný tomu Kratiknotovu. Celou dvouhodinovku buď opakovali, nebo zkoušeli neverbální kouzla. Harryho želvě zmizel krunýř. Tenhle malý úspěch ho povzbudil, po formulích měl totiž dojem, že tento způsob kouzlení prostě nezvládne.

      Odpoledne čekali před učebnou lektvarů. Bylo jich jen dvanáct. Snape se za nimi zjevil jako duch.

      „Dobrý den, tuto učebnu navštívíte leda při školním trestu. Teď se, prosím, otočte.“

      Když provedli profesorův příkaz, v protější zdi se začaly objevovat dveře. Postupně jeden po druhém přistupovali ke dveřím a podle Snapeových pokynů se jich dotkli celou dlaní a vstoupili dovnitř. Jako poslední vešel do učebny sám profesor lektvarů.

      „Letošní rok se budeme zabývat náročnějšími lektvary, než jste dělali doposud. Z toho důvodu máte vlastní učebnu. Letos nestrpím žádné výbuchy. Komu se povede dovést svůj lektvar k explozi, bude bez milosti vyloučen z dalšího vyučování.

      Pánové Malfoy, Longbottom a Potter do první řady. Slečny Patilová, Grangerová a pan Weasley do druhé.“ Snape si je posadil do lavic podle svého. Zmijozelové Nott, Blaise a Greengrassová seděli až vzadu.

      „Dnes začneme nejjednodušším lektvarem letošního roku. Detoxikační lektvar má základ z makového oleje. Jako první přísada se přidává drcený krunýř ohňových krabů. Řekne mi někdo správný postup pro jeho přidání?“ zeptal se Snape.

      Jako první zvedl ruku Hermiona, potom se velice váhavě přihlásil i Neville.

      „Pane Longbottome, máte mi k tomu co říci?“

      „Nejprve je nutné přivést makový olej k varu a potom ho zchladit na sedmdesát stupňů, jinak dojde při přidání drceného krunýře k explozi.“

      „Kupodivu správně, pět bodů po Nebelvír. Dejte se do práce,“ řekl profesor a mávl rukou. Na tabuli se objevil postup. Nikomu na štěstí lektvar nevybuchl a tak všichni na konci hodiny odevzdali jeho vzorek.

      Ve zbytku týdne je profesoři rozhodně nešetřili. Každou volnou chvíli museli věnovat úkolům. Harry byl rád, že stihl na neděli zamluvit famfrpálové hřiště na konkurz.

      V pátek odpoledne si Harry sedl v nebelvírské společenské místnosti stranou. Nevěděl, co mu chce Brumbál, ale sám mu potřeboval říct spoustu věcí, včetně oznámení návštěvy dvou novinářů z Kouzelnických novin. Ty za první týden své existence zněkolikanásobily svůj náklad. Harry chtěl, na Dracovu radu, využít jejich popularity ve prospěch Řádu, ale zároveň si byl dobře vědom, že spoustu věcí rozhodně nesmí zveřejnit. Ron s Dracem mu pomáhali se na rozhovor připravit. Ronův smysl pro strategii a Dracova lstivost se krásně doplňovaly.

      Večer řekl chrliči heslo a schody ho vyvezly před dveře ředitelovy pracovny. Zaklepal a počkal, až ho Brumbál pozve dál.

      „Ahoj, Harry,“ řekl ředitel, když Harry vešel do místnosti, „Myslím, že máme před sebou spoustu práce. Dáš si čaj?“

       

      Items details

      • Hits: 11648 clicks

      Tecox component by www.teglo.info

      Vaše komentáře a dotazy  

      #
      Snake 30 Leden 2012
      plno vyjadřovacích chyb. Prošlo to betou?
      #
      Snake 30 Leden 2012
      no tedy, styďte se lidi jedenáct hodin po uveřejnění a tu je jen jeden komentář a to ještě od člověka co to nečte
      #
      panvita 30 Leden 2012
      já zjistil že tu je kapitola až před chvílí a je moc pěkná vyvíjí se zajímavě ale doufám že Ginny nebude naštvaná že se jí Harry nemůže kvůli učení věnovat a když už na ní čas mít bude tak ať to je pro oba příjemné
      #
      neky 30 Leden 2012
      Tak tenhle rok začíná náročně, divil jsem se že se Snape nezeptal na ostatní mlade smrtijedy,Jsem zvědavej co mu chtel Brumbál a jak dopadne rozhovor pro noviny :D
      #
      Jarda 31 Leden 2012
      Bohužel jsem si špatně napsal makro a se spamem jsem odstranil i několik komentářů.

      Omlouvám se Lachimovi a všem postiženým.

      Chyba byla mezi židlí a klávesnicí.
      #
      maja 31 Leden 2012
      Tak já to napíšu znova :D
      Díky Lachime, kapitolka se mi líbila, jen jsem nepochopila, asi stejně jako Severus, na kohože to má dávat pozor, když nebyl seznámen s novými malými Smrtijedy. Že by nějaký Voldemortův podřízený nesplnil co měl? Vysvětlíš to ještě?
      #
      Káťa-chan 31 Leden 2012
      OK, tak ještě jednou. Harry bude mít asi dosti perný rok a určitě se nebude nutit a stejně jako Mája mám tutéž otázku, které malé Smrtijedy měl Hadí ksicht na mysli? asi se to dozvíme později. Jinak díky za kapču a těším se na další.
      #
      Lachim 31 Leden 2012
      Díky za komentáře. Voldemort Severuse zkouší. Úmyslně mu neřekl o koho jde, ale to mu nezabrání ho trestat. Voldemort je cvok, tak od něj nelze čekat normální jednání. :-*
      #
      Peggy.kaja 01 Únor 2012
      Lachime, napad na povidku pekny, je potreba dopilovat vyjadrovaci styl a jeste vice pravopis... Delas chyby na urovni prvniho stupne zakladky... Ale vyjadrovani by se melo zlepsit s praxi, takze pis, pis pis:)
      #
      maja 01 Únor 2012
      Peggy.kaja: Pokud narazíš na nějakou chybu, která unikla oku autora a betareadera, pak na ni v komentáři upozorni, prosím. Abychom to mohli napravit.
      #
      Peggy.kaja 02 Únor 2012
      Ok, takze zatim napisu co si pamatuju a az vudu na pc tak najdu i zbytek. Psali Kouzelnicke noviny. Brumbalovi armady. Na stesti. O carkach se vubec nezminuji, na ty rozhodne nejsem odbornik, ale myslim, ze na nekolika mistech by se jim vedlo lepe v hojnejsim poctu. Jinak bych bete doporucila si jeste jednou pomalu precist cely text, dost vet potrebuje zmenit slovosled a v jedne vete jsem si vsimla snad nechtene blizkosti slov tenhle a tento. Jinak, Lachime, strasne moc rozvadis dej do prilisnych podrobnosti, kolik palcu ma ktery esej a podrobne chovani postavy po cely den je nutne, pokud to ma duraz pro dej, ale popis co vsechno rekl John Harry zacne citatele brzy nudit.
      Hezky den:)
      #
      maja 02 Únor 2012
      Tak jsem opravila, co jsem našla. Ještě poprosím Jardu, aby to znova projel ;-)
      #
      Jarda 02 Únor 2012
      Beta se stydí... Skutečně jsem neměl čas pořádně přečíst verzi k publikování. Příště raději vydání pozdržím.

      S tím kritickým čtením, prosím Tě, ještě chvilku počkej. Kolem půlnoci dám na net opravenou verzi.

      Jsem moc rád, že jsi mě donutila se na jedenáctku znovu kouknout. Všiml jsem si názvů vyučovacích předmětů, ty mají být s malými písmeny, protože jsou považovány za obecná jména...

      Se slovosledem máš pravdu, s tím bojujeme prakticky neustále. Ale předpokládám, že se Lachim bude postupně lepšit, už urazil dlouhou cestu. Od další kapitoly na něj i na sebe budu přísnější.

      Děkuji,

      Jarda
      #
      maja 02 Únor 2012
      Jardo, opravovala jsem přímo v textu článku, tak pracuj už s tím poopraveným materiálem :D
      #
      Jarda 02 Únor 2012
      Tak, Peggy, pusť se, prosím, do čtení. Hlavně mě nešetři. Co jsem objevil, to jsem opravil, ale do slovosledu jsem se snažil už nezasahovat.
      #
      Peggy.kaja 03 Únor 2012
      Ahoj, tak jsem text znovu prohlidla, i/y jsem si nikde spatne nevsimla, ale kdyz jsem se zamerila na velka pismena, ktera jsi opravoval, par veci me zarazilo. Hned na zacatku je Famfrpal... Nejsem odbornik, ale pokud si to zamenim se slovem fotbal, melo by to snad byt s malym f. Kdyz jsi opravoval nazvy predmetu, preskocil jsi jeden ostavec a jeste nekolikrat potom tam pismena hapruji. Plus jak je to s nitroobranou? To zadavam jako tema k diskuzi, tam si sama s velkym pismenem nejsem jista....
      Ps:omlouvam se za puntickarstvi a buzerovani o:-)
      #
      maja 03 Únor 2012
      Co se týká velkých písmen mám sama dost zmatky. A nejsem v tom sama. Vím, že probíhá spousta diskusí o tom, jak by se co mělo psát. Třeba Smrtijedy píšou páně Medkové s velkým písmenem, přestože by vlastně měli být psáni s malým. Názvy předmětů jsem psala dlouho s velkým, ale pak jsem přešla na malé, protože bylo těžko rozlišit oficiální název předmětu od studenského slangu. Fanfrpál by měl být s malým, ale Famfrpálový pohár by měl být s velkým, jako název turnaje. A co jsme se natrápili s fénixama... :cry: Názvy druhů, všeobecné označení, konkrétní Fénix... a hned na to zase Pegas=pegas??? Přestala jsem používat velká písmena téměř ve všem, ačkoli netuším, jestli je to tak správně... :D
      #
      Snake 03 Únor 2012
      Stejně jste četli špatně.

      Exministr a ministr se v případě že se jedná o název funkce měl psát s velkým písmenem (v našem světě kde máme v jedné vládě mnoho ministrů se píše malým protože, je je to všeobecné označení skupiny lidí. Zatím co ve světě HP je ministr jeden a mluví se o názvu postu člověka).

      No ale hlavně jste přehlédli třeba neúplná slova např.:
      V mudlovské světě by Kornelius... - snad v mudlovském světě.

      ...měl rozhodně zpovídat před Starostolcem... - snad zodpovídat ne.

      ...ve škole další předplatitele. Další... - dlouhé é, protože je řeč o více předplatitelích .

      škoda nemám čas to přečíst celé ta kniha o pravopisu je tedy děsně zajímavá snad mi pomůže i jinde než jen rýpat do vaší betapráce.
      #
      Jarda 03 Únor 2012
      Ahoj, Peggy. Díky za připomínky, opravy udělám hned, jak se dostanu k PC. Navíc jsem si všiml, že kapitola je na mobilu nějaká rozsypaná... Když se daří, tak se daří.

      Ahoj, Snaku. Díky i Tobě, koukám, že jsi začal číst nedopsané příběhy. :-)
      S tím "é" bohužel nemáš pravdu, tohle je čtvrtý pád, ne první.

      Na každý pád, Lachim může mít radost, že jeho povídka stojí minimálně třem lidem za opakované přečtení.

      Kdo se ještě přidá?
      #
      Lachim 03 Únor 2012
      Peggy a Snaku. Moc děkuji za vaše komentáře. Vím, že občas mně to rychleji myslí, než píše a že tak dělám chyby. Snažím se to po sobě kontrolovat, ale občas čtu to, co by tam být mělo a ne to co tam je. Ještě jednou moc díky.
      PS: Východočestina je mi vlastní a špatně ji překonávám. :oops:
      #
      Snake 03 Únor 2012
      spíš jsem si musel rýpnout, když mě mája donutila otevřít pravidla českého pravopisu a povídku jsem nečetl jen tuhle kapitolku díky peggy.

      ale ve čtvrtém pádu čísla množného a ten se tvoří dlouhým písmenem.

      východočeštinu neznám, ale slezštinu a ostravštinu, případně pražštinu a středočeštinu celkem zvládám.
      #
      Snake 03 Únor 2012
      lachime kolik kapitol plánuješ do této povídky.
      #
      Snake 03 Únor 2012
      a hele další chybka:

      ...dost práce,“ ozvalo ze zevnitř a Harry... - tam patří se a ne ze.

      ...vhodná, zkusíme meditační metodu... - podle mě patří velké písmeno, protože je to určitý název metody.

      ...se postarat o trsy hořce dvoubarevného. Tahle nenápadná... - není to náhodou název rostliny.

      ...základ z makového oleje. Jako... - ten stejný případ, taky název oleje.

      ...Nikomu na štěstí lektvar nevybuchl... - slovosled spíš má být: Nikomu lektvar na štěstí nevybuchl.
      #
      Snake 03 Únor 2012
      to jsem si hezky porýpal.

      Pak ještě zadejte veřejnosti k opravě nějaký článek a objeví se Snake a porýpe si.

      Velmi zajímavé, že hledat chyby v cizím je o tolik snažší než ve vlastním.
      #
      Peggy.kaja 03 Únor 2012
      Snake, s tvyymi poslednimi opravami nesouhlasim. Teda horec mOzna jeste jo, ale ten slovosled je ok a makovy olej a meditacni metoda(m&m) podle me muzou byt s malym
      #
      Snake 03 Únor 2012
      peggy pravda mou úpravou by to mohlo vyznět že je to lektvar na štěstí takže já aspoň bych napsal:

      Na štěstí nikomu lektvar nevybouchnul...

      Ale to bych napsal já takže asi to tak může být jak to je.

      s tou metodou a olejem záleží jestli je to přímí název toho oleje a metody. Tedy pokud je těch meditačních metod a makových olejů více tak samozřejmě malým, ale pokud existuje jen jedna tak je to přímý název a tím má být velkým.
      přikl. makový olej Venus, makový olej jindřicha osmapadesátého - v těchto případech malým (makových olejů je víc).
      Stejné je to s tou metodou je to stejné třeba Východní meditační metoda, Západní meditační metoda...

      Záleží jak je to myšleno. Ten Horec určitě velkým - je to název rostliny. Stejně tak ti Ohňoví krabi mají být velkým.
      #
      maja 04 Únor 2012
      Možná byste se mohli dohodnout s Peggy, aby vám betovala tu povídku, co píšete s panvitou. Zdá se, že by vám mohla být užitečná... ;-)
      #
      Snake 04 Únor 2012
      zkusit to můžeme co ty na to peggy
      #
      panvita 04 Únor 2012
      já pomoc rád uvítám jestli souhlasíš peggy tak jo
      #
      Jarda 04 Únor 2012
      Ahoj, Snaku. Vím, že přes dlouhé komentáře jsi tu Ty, ale tentokrát mi nezbývá nic jiného, než se rozepsat.

      V následujícím textu budu citovat z těchto stránek:

      Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR:
      www.ujc.cas.cz/

      Internetová jazyková příručka: prirucka.ujc.cas.cz/

      Na co se nás často ptáte:
      www.ujc.cas.cz/.../porfaq.html
      #
      Jarda 04 Únor 2012
      Skloňování podstatného jména předplatitel v jednotném čísle:
      1. pád předplatitel
      2. pád předplatitele
      3. pád předplatiteli, předplatitelovi
      4. pád předplatitele
      5. pád předplatiteli
      6. pád předplatiteli, předplatitelovi
      7. pád předplatitelem

      Skloňování podstatného jména předplatitel v množném čísle:
      1. pád předplatitelé
      2. pád předplatitelů
      3. pád předplatitelům
      4. pád předplatitele
      5. pád předplatitelé
      6. pád předplatitelích
      7. pád předplatiteli
      #
      Snake.bezreg 04 Únor 2012
      dobře přesvědčil jsi mě o tomhle divném tvaru.
      #
      Jarda 04 Únor 2012
      Mělo by se psát ministr, nitrobrana a podobně, protože s malým písmenem je třeba psát pojmenování označující:

      - funkce, pracovní zařazení: prezident republiky, generální guvernér, ministr financí;

      - jazyky: čeština, angličtina, portugalština;

      - učební, studijní předměty, obory: český jazyk, matematika, historie; současný český jazyk 1, zkouška z lexikologie, zápočet z makroekonomie…; učební obor prodavač…;

      - názvy dnů a měsíců: pondělí, úterý…, leden, únor…;

      - názvy měn: koruna, euro, americký dolar;

      - názvy zvířecích plemen: německý ovčák, jorkširský teriér.


      Stejně by se měl psát i famfrpál a famfrpálové hřiště, ale na druhou stranu by mělo být Famfrpálový turnaj, protože s velkým písmenem se píšou oficiální názvy politických, společenských, obchodních, kulturních, sportovních aj. akcí a soutěží.
      #
      Jarda 04 Únor 2012
      Klidně můžeme psát Ministerstvo i ministerstvo, ale osobně budu upřednostňovat velké „M“, protože u víceslovných vlastních názvů, které se v textu vyskytují opakovaně, není nutné používat název celý, ale je možno používat i název zkrácený. Ten lze považovat za neoficiální a psát ho s malým písmenem, např. Dále magistrát (Magistrát města Benešov) projednal…; Ve zprávě ministerstvo ( Ministerstvo spravedlnosti) uvedlo…; Na zastupitelstvo ( Zastupitelstvo obce Veleň) se obrátil…; Ve spisech obecního úřadu ( Obecní úřad Černovice)… Lze ho však chápat jako zástupný, tj. plnící i nadále funkci vlastního jména, a psát ho proto s velkým písmenem: Dále Magistrát projednal…; Ve zprávě Ministerstvo uvedlo…; Na Zastupitelstvo se obrátil…; Ve spisu Obecního úřadu… Užití velkého písmena je běžnější; má totiž tu výhodu, že čtenáři naznačuje, že nejde o jméno obecné, ale o jméno vlastní (nejde o kterýkoli magistrát, ale jen o ten, který sídlí v Benešově atd.).
      #
      Snake.nereg 04 Únor 2012
      vždyť o tom mluvím. Záleží jestli je to nějaký obecný název.
      #
      Jarda 04 Únor 2012
      S malým písmenem se píšou nevyšlechtěné odrůdy rostlin: přeslička rolní, měsíček lékařský atp. Latinské názvy se píšou u prvního slova s velkým písmenem: Exuisetum arvense = přeslička rolní, Calendula officinalis = měsíček lékařský. Stejný způsob psaní platí i o názvech živočichů: včela medonosná (lat. Apis melifera), rys ostrovid (lat. Lynx lynx).
      #
      Snake.nereg 04 Únor 2012
      o psaní cizých názvů se hádat nebudu.

      takže podle toho záleží jestli je ten hořec vypěstovaný nebo ne. To by si měl potom lachym upřesnit.
      #
      Jarda 04 Únor 2012
      Za jedinečné, vlastní názvy se považují ochranné známky (české i cizí). Ty jsou udělovány potravinářským, spotřebním aj. výrobkům, rostlinným odrůdám a plodům atp., např. Eidam, Rama, Olomoucké tvarůžky, Blaťácké zlato; Moravanka, Znojemské okurky; Fiesta, Pardubický perník; Coca-Cola, Staropramen, Radegast; Ariel, Jar; Škoda Fabia, Mercedes, Opel Vectra; Veltlínské zelené, Frankovka.

      Tyto názvy lze v určitých kontextech chápat i jako obecná pojmenování a pak by se měla psát s malým písmenem. Bohužel určit pevnou hranici, kdy jde o vlastní jméno a kdy o obecné, nelze. Užití velkého/malého písmena závisí na typu textu, kontextu atp. Jestliže se např. v odborném časopisu představuje nový model auta, hodnotí se kvalita vín atp., jde bezesporu o vlastní jména, naproti tomu jestliže jsou v povídce věty: Nezvládl řízení a naboural úplně novou fabii. Objednali si frankovku, pak jde o jména obecná. Obecné pojetí převládá i při užití těchto pojmenování v kuchařských knihách.

      Takže makový olej je v naprostém pořádku, pochybuji, že je to ochranná známka.
      #
      Snake.nereg 04 Únor 2012
      to záleží jestli je víc makových olejů nebo v celém kouzelnickém světě jen jeden.

      Pokud by existoval makový olej Brouzdala(Brouz dalův makový olej) a pak by existoval makový olej dle Snapea(Snapeuv makový olej) - nechápu proč jsem to jméno použil, ale budiž - pak je označení makový olej s malím v pořádku (jedná se o všeobecný název).

      Pokud by ovšem existoval jen jeden jediný Makový olej (a bylo by jedno jestli vyráběný jednou firmou nebo více, ale vyráběl by se jen jedním receptem/předpisem) jedná se o ochranou známku konkrétního výrobku. Stejně jako když se řekne Mnoholičný lektvar - recept je jen jeden, tím se stává ochranou známkou a proto se píše velkým.

      Ale to jsem už říkal.
      #
      Jarda 04 Únor 2012
      Do slovosledu bych se raději nepouštěl, na to je čeština příliš mnohotvárná a já nejsem jazykovědec.

      Podle mého je spíše důležité, aby věty v povídce působily přirozeně a „netahaly za oči“. A to je věc praxe. Mája tuto praxi už získala, Lachim se o totéž teprve snaží.

      Navrhuji proto, tuto gramatickou diskuzi ukončit a rozpoutat ji zase nad některou další kapitolou. Určitě k tomu bude dostatek příležitostí.
      #
      Jarda 04 Únor 2012
      PS:
      Kapitolu jsem upravil, už by měla být v pořádku.
      Peggy, budeš tak hodná a projdeš ji ještě jednou?
      #
      Snake.nereg 04 Únor 2012
      Slovosledu jsem se vzdal. Je pravda, že má první varianta byla špatně vyložená.

      ukončíme to azačneme u jiné kapitoly později.
      Jinak z téhle kapitoly nic nezbude.

      p.s. mé odpovědi k různým tématům máš u tvých komentářích.


      peggy jestli mi pošleš email pošlu ti nějakou tu kapitolku ke kontrole. Tím PČP myslíš pravidla pravopisu.

      Panvito trošičku jsem pozměnil první kapitolu pošlu večer nebo zítra oběma.


      Jo, jo občas se to tu na stránkách rozohní a donutí to i takového zarytého NEčtenáře rozepsaných povídek přečíst nějakou tu kapitolu.
      #
      Snake.nereg 04 Únor 2012
      ten email peggy pošli na Asghard@centrum .cz (můj odpadní e-mail) pak to přepošlu ze svého normálního.
      #
      Snake.nereg 04 Únor 2012
      A jaký font jste použili do té tabulky rozvrhu hodin ty písmena s háčky jsou děsné.
      #
      Snake.nereg 04 Únor 2012
      Jardo jestli se budeš takhle rozepisovat tak brzy nebudu mít co dělat a dlouhé komentáře budeš psát ty.
      #
      Lachim 04 Únor 2012
      Opravdu netuším kolik kapitol to nakonec bude. Nemám tak přesný plán.
      Co se týká makového oleje, tak je myšlen obecně jako slunečnicový nebo olivový.
      Stejně tak hořec je jen další druh magické rostliny a ne nějaká zvláštní odrůda.
      #
      Peggy.kaja 04 Únor 2012
      Zdá se mi to, nebo mi tu zmizel příspěvek z dnešního rána?
      Snake, napíšu ti
      #
      Snake.nereg 04 Únor 2012
      lachyme tím nejde o to jestli je to nějaká odruda, ale o to jestli vznikla zásluhou přírody nebo jí vypěstoval člověk (kentaur, elf, jednorožec...)

      pokud příroda tak se píše malým pokud člověk tak velkým.
      #
      Snake.nereg 04 Únor 2012
      myslím ten hořec.

      pak je ten makový olej malým.
      Stejný případ je ta meditační metoda?

      nezmizel jen tvůj peggy, ale i panvituv komentář
      #
      Lachim 04 Únor 2012
      Je to rozhodně přírodní druh.
      PS: Určitě se nepíšu Lachym, ale Lachim. :P
      #
      Snake.nereg 04 Únor 2012
      sory trochu mi to uklouzne nečumím na to jak se kdo pojmenoval nesmyslně :-)
      #
      Lachim 04 Únor 2012
      Přísahám, že u mně nejde o nesmysl, ale o celkem lehce dešifrovatelné jméno. ;-)
      #
      Snake.nereg 04 Únor 2012
      nojo Míšo snad si dám příště pozor jak to píšu.
      #
      Snake.nereg 04 Únor 2012
      Lachim,Lachim,L achim,Lachim,La chim,L achim,Lachim,La chim,L achim,Lachim,La chim,L achim,Lachim,La chim,L achim,Lachim,La chim,L achim,Lachim,La chim,L achim,Lachim,La chim,L achim,Lachim,La chim,L achim,Lachim,La chim,L achim,Lachim,La chim,L achim,Lachim,La chim,L achim,Lachim,La chim,L achim,Lachim,La chim,L achim,Lachim,La chim,L achim,Lachim,La chim,L achim,Lachim,La chim

      Tak za trest jsem si napsal padesátkrát tvůj nick.
      #
      Snake.nereg 04 Únor 2012
      koukám že řádkování je nějaké špatné
      #
      Lachim 04 Únor 2012
      V pořádku. To nemuselo být. Byla to jen trocha meního štourání. :-* :P
      #
      Lachim 04 Únor 2012
      Oprava, menšího. Nějak zlobí klávesnice. Zřejmě baterie. :oops:
      #
      Snake.nereg 04 Únor 2012
      to já jen abych si zapamatoval jak se Lachyme píšeš :-*
      #
      malicka 04 Únor 2012
      No, až si tu hezky proberete všechny obecná jména, slovosled, čárky a jiné věci, docela by mne zajímalo, kdy bude další kapitolka =)
      #
      Lachim 04 Únor 2012
      Pracuje se na ní. ;-)
      #
      Snake 04 Únor 2012
      tohle mi sedí líp než moje neregistrovaný nick.

      Další kapitola bude až se autor uvolí jí vypustit na světlo boží.

      Mimochodem neviděl jste někdo můj zapalovač, abych na to lachimovi posvítil :lol:
      #
      maja 05 Únor 2012
      Nic si z toho nedělejte, můj komentář také zmizel. Asi nám Snake zahltil systém, který prostě tu snůšku keců nedokázal zvládnout...
      #
      Snake 05 Únor 2012
      cože
      Já za nic nemůžu to váš systém nemá řádnou podporu svých vlastníků
      #
      Elis Wolf 07 Únor 2012
      Moc pěkná kapitola a docela se těším na další.

      Online návštěvníků

      Právě připojeni - hostů: 161 a člen: 1 

      Celkový počet zobrazení stránek:

      Počet zobrazení článků : 6037967