Hledej


September_by_yukiponMůj malý experiment s formátem zvaným drabble. Drabble  je povídka o sto slovech. Někdy se tohoto termínu užívá i pro jakoukoli velmi krátkou povídku. Drabble testuje autorovu schopnost předat základní myšlenku, atmosféru, obraz atd. na extrémně omezeném prostoru.

Měla jsem velmi hektické prázdniny. Nebyl čas ani nálada na psaní. Všechny moje povídky mají dlouhé kapitoly a vyžadují dostatek klidu a soustředění, aby dávaly nějaký smysl. Zvládala jsem pouze číst několik povídek na stránkách svých oblíbených autorů. A na těch, patřících Patoložce, jsem se inspirovala k tomuto pidi projektu. Začala jsem počítat slovíčka.

K tomu, abyste věděli, o čem čtete, musíte znát canon. Měním zde okolnosti z originálu tak, aby "Všechno bylo jinak".

    Kapitola 00, Úvaha mimo mísu

      baziliek_01

      Úvaha mimo mísu (jen pro pořádek: 118 slov)

      ***

      Při psaní této povídky jsem narazila na skutečnosti, které mě přinutily k zamyšlení.

      Základní fakta z canonu:

      1. Viteál lze zničit baziliščím jedem.
      2. Deník byl tímto způsobem zničen.
      3. Harry je sedmým viteálem, o kterém Voldemort neví.
      4. Harry byl ve druhém ročníku pokousán baziliškem a cítil, jak se mu jed rozlévá po těle.

      Proč tedy nebyl zničen viteál v Harry Potterovi stejně jako v deníku? Vyléčil ho snad Fawkes příliš brzy, takže jed nestihl zničit viteál? Musí živá bytost, která je viteálem, zemřít, aby byl viteál zničen? Ale Harry nakonec nezemřel, že? Možná byl ten stav po Voldemortově smrtící kletbě v lese klinickou smrtí a ta stačila k likvidaci viteálu…

      Co si o tom myslíte Vy?

       

      Items details

      • Hits: 9720 clicks

      Tecox component by www.teglo.info

      Vaše komentáře a dotazy  

      #
      Lachim 11 Září 2012
      Jestli to není tím, že na konci se Harry dostal do stavu, který by se nechal popsat jako klinická smrt. Vlastně v tu chvíli byl na okamžik po smrti.
      #
      maja 11 Září 2012
      Možná mohl Fawkes ještě chvíli počkat a Harry by byl bez viteálu... :roll:
      #
      panvita 11 Září 2012
      tohle je naprostý fakt který rowlingová mohla využít aby z Harryho viteál vypudila na druhou stranu kdyby v lese voldy na Harryho použil smrtící kletbu mohl by Harry opravdu zemřít
      jenže toto jsou úvahy kterými se můžeme zabývat v komentářích a našich povídkách rowlingová druhý díl přepisovat kvůly nám nejspíš nebude
      #
      CorCaroli 11 Září 2012
      Tak tuhle věc jsem úplně přehlédla. Zas ale jak se dá zubem propíchnout porcelán, nebo se tím jedem natře? Harry musel do deníku bodnout několikrát, aby viteál zničil. Jen jedno bodnutí by ho pravděpodobně jen trochu poškodilo.
      #
      maja 11 Září 2012
      Hermiona přece zničila šálek Helgy z Mrzimoru zubem z baziliška, když pro ně byli s Ronem v Tajemné komnatě, takže tam je asi důležitý ten jed, co v tom zubu byl. Těžko ho mohla propíchnout...
      #
      panvita 11 Září 2012
      ale viteál v živé bytosti se docela liší od předmětů na použitých na viteál
      předmět stačí bud polít jedem z baziliška takže když se harrymu jed dostal do těla podle zákonitostí co popsala rowlingová by to v něm mělo zničit jakoukoli cízi bytost stvořenou viteálem
      aspoň takle by to mělo být
      #
      Drticool 12 Září 2012
      Jak jsem to pochopil já, tak ten jed by měl ten viteál poškodit tak, že se nedokáže sám opravit, takže to v podstatě působí jako kyselina, pokuď se jedná o pevnou schránku, která má být zničena a bez níž nemůže ten kousek duše existovat. Nadruhou stranu člověk v případě, že je do něj jed vpuštěn (i kdyby to byla kyselina), tak ho to nepoškodí stejně jako malý kovový či jiný neživý viteál (určitě né tak rychle). Avada proti tomu neničí tělo, jakožto pevnou schránku (pokud působí jak má a neselže, jako když se například odrazila od harryho), ale jen způsobí, že duše opustí lidské tělo. Pochopil jsem to tak, že v tom lese avadou vyhnal voldík z těla jen tu svou část duše a Harryho duše v jeho těle zůstala, protože avada neměla dost energie aby vyhnala celou duši + tu odštěpenou část (ta je slabší než celá a proto šla ven). Také v tom sehrál roli fakt, že voldík chtěl zabít harryho jeho vlastní hůlkou a to že harry spojil relikvie.
      #
      Drticool 12 Září 2012
      Dalo by se toho o tomto tématu napsat víc, případně ho vysvětlit několika způsoby, protože je tu spousta nevysvětlených proměnných (jaké jsou vlastnosti jedu, jak přesně působí jejich propojení duší, krve, hůlek + relikvie atd).
      #
      panvita 12 Září 2012
      máš pravdu ale mohlo by to být tak i tak že v harrym tu voldyho duši zabil baziliščí jed ale taky ne
      je to ale jedna z možností jak to mohlo být
      #
      Luna 12 Září 2012
      Já to beru tak, že předmět viteál musí být zničen a člověk viteál zabit. Harry v Tajemné komnatě nezemřel, tudíž byl stále viteálem.
      (Mimo záznam prohlašuji, že je to proto, že v době, co psala Rowla Tajemnou komnatu, se jí o viteálech ještě ani nesnilo. A později ji tohle vůbec nenapadlo.)
      #
      Drticool 12 Září 2012
      Zas vzato doslovně viteály nebyly zničeny, jen poškozeny tak, že už nešly opravit a nebylo možné, aby v nich ten kousek duše zůstal. Jinak s tím, že byla autorka trochu mimo souhlasím (chyb a nesmyslů by se našlo dost).
      #
      panvita 12 Září 2012
      na druhou stranu by harry možná i zemřel v lese kdyby v sobě neměl viteál

      a je pravda že viteál musí být poškozen tak aby se nedal opravit
      #
      Snake 16 Září 2012
      Podle mě viteál musí ztratit magickou moc, aby mohl být zničen.
      Tedy přesněji deníku byly zničeny listy a tím přestal pnit svůj základní účel - zobrazovat písmena a čísla.
      Šálek přece praskl a tím ztratil svůj základní účel - udržet v sobě tekutinu. Jelikož nemohli plnit svůj prvotní účel nemohli plnit ani ty přidané úkoly - jako jsou třeba samo psaní nebo ověřování zda v nápoji není jed (přesný účel šálku neznám jen tipuju). Tím z nich tedy tato zbytečná magie vyprchala a s ní i samotná část duše přichycená právě magií.
      Stejné to bylo se všemi ostatními viteály. Kdyby byly později opraveny vznikly by z nich jen obyčejné předměty bez magie. Podobně jako když nešla opravit Harryho hůlka. U ní nebylo zničeno její magické jádro pírko z fenixe. Proto šla opravit.
      Harryho duše musela opustit tělo a tím vyprchala z něho jeho magie - ztratilo svůj prvotní účel přechovávat duši, tedy žít. S vyprchanou magií neměla Voldyho duše čeho držet v Harryho těle a tím odešla dál. Po Harryho návratu do těla neměla Voldyho duše jak dostat zpátky - s vyprchanou magií ztratila s Harryho tělem spojení.
      To se ovšem v komnatě nestalo. Zde ho Fawkes zachránil před smrtí. Kdyby náhodou zemřel a Harryho duše šla dál viteál v něm by taky zanikl. Harryho duše se tehdy nemohla vrátit, protože neměla s tělem spojení, které vzniklo až vlastnictvím relikvie/í.
      #
      Drticool 16 Září 2012
      Podle mě to s plněním účelu nijak nesouvisí. Stačí jen poškodit viteál tak, aby se nemohl sám opravit, což udělá baziliškův jed (poškodí + zabrání opravě), protože je to v podstatě kouzelná látka (nebo ingredience, jako třeba žíně z jednorožce(neví m jak to jinak pojmenovat)), která má ničící účinky. Kdyby to byl obyčejný jed, tak by na něj šel vyrobit i protijed. Takhle proti němu existují jen fénixovi slzy, což je v podstatě také kouzelná látka. Tím, že se neopravitelně poškodí obal z něj ta duše prostě vyjde a už se nemůže vrátit. Přirovnal bych to například k pet lahvi. Máš v ní uzavřenou vodu, pokud ji propíchneš voda ti vyteče. Pokud ale propíchlé místo opravíš (zalepíš to třeba izolepou), voda ti tam zůstane. Pokud však láhev spálíš na škvarek, tak už jí prostě neopravíš a o vodu v ní příjdeš.
      #
      Drticool 16 Září 2012
      Téma k diskusi je už jen to jak avada vlastně působí.
      Pokud jen vyžene z těla duši a tělo je jinak nepoškozené (sama autorka napsala, že mudlové po smrti avadou nenašli příčinu smrti, což znamená, že nijak nepoškodí lidské tělo), přoč se duše ostatních nevrátí také zpět, když je tělo neporušené. Pokud by avada zablokovala možnost návratu, tak by se ani Harry nemohl vrátit. Nadruhou stranu, Harry se stal díky relikviím pánem smrti a kvůli tomu se možná mohl vrátit zatímco ostatní ne. Nebo to způsobila hůlka a fakt, že měl voldík v těle jeho krev?
      #
      maja 16 Září 2012
      Přesně :roll: Těch nezodpovězených otázek je hrozně moc. Díky tomu máme my tvůrci FF stále o čem přemýšlet a spoustu prostoru něco vymýšlet :D
      #
      Snake 22 Září 2012
      Avada může vyhnat duši z těla, ale duše se zpět nedokáže sama vrátit. Harry se vrátil zpátky jen díky použití relikvií.

      S touhle teorií jsi Drticoole trochu vedle (aspoň podle mě), protože Harryho tělo nebylo zničeno a Voldyho duše by se vrátila s tou Harryho. Prostě nedošlo ke seškvaření dotyčné PET lahve, ale jen k vylití vody z ni a opětovného napuštění.
      #
      Drticool 23 Září 2012
      Ta pet lahev byl příklad pro viteál z neživého materiálu. A to, že se Harry vrátil díky relikviím máš hned nad májiným komentářem. ;-)
      #
      Augustynka 24 Březen 2016
      No... Děkuji za úvahu,tohle mě napadlo,ale nevěděla jsem,jestli jsem jen něco přehlídla,proto že mezi jednotlivými díly jsem vždy měla rok a půl pauzu.