Hledej

ZVRR_000
    Kapitola 2. Kde je Harriet?

       „Harriet tady stále není. Začínám si opravdu dělat starosti," pronesla s obavou v hlase Dilysa Derwentová poté, co je Minerva McGonagallová přivítala. Severus se podíval, stejně jako většina jeho kolegů, na prázdný rám portrétu dvaadvacáté bradavické ředitelky. Od chvíle, kdy přestal ignorovat Minervina "rodinná" setkání, býval sbor bývalých ředitelů vždy kompletní. Harriet Evansová ale chyběla už podruhé.

      Její obraz visel přímo naproti Severusovu, takže si dobře pamatoval velmi starou dámu v bílé paruce zdobené malými růžičkami. Cedulka pod obrazem ještě říkala, že nastoupila po Dilyse v roce 1768 a po 52 letech ve funkci zemřela v požehnaném věku 123 let.

      ooOoo

      Popuzeně rázoval šedavým meziprostorem, dokud se jeho okolí nezačalo prosvětlovat a vybarvovat. Minul několik záhonů růží a proutěnou pohovku s pohodlným koženým polstrováním, na které občas sedával v přestávkách mezi vyučovacími hodinami. Za ní už byl vstup do ambitu obklopujícího teď již prázdnou a tichou učebnu OPČM. Byl doma. Jeho rozladěnost se zmírnila, ale nezmizela. Těšil se na klidnou dovolenou. A teď musí hledat potrhlou starou ženskou, která pravděpodobně zabloudila v některém rozměrném obraze a při své počínající senilitě zapomněla, jak se dostat zpět do ředitelny. Podle Severusova názoru bylo úplně jedno, kde bude příštích sto let sedět a pospávat.

      ooOoo

      ZVRR_020

      Ostatní kolegové však byli zcela opačného mínění. Severus musel vyslechnout živou debatu, ze které se dozvěděl, jak je Harriet moc milá, moudrá a zodpovědná. Že se sice občas v noci prochází, protože nemůže spát, ale ve dne se z obrazu nevzdaluje a je úřadujícímu řediteli stále plně k dispozici. Poté se shodli, že si nepamatují, že by se někdy zmínila o jiném svém portrétu, a Minerva slíbila, že to ověří. Nakonec prohlásil Albus, že by se mohl po ztracené kolegyni poohlédnout Severus, když má stejně v plánu o prázdninách cestovat. Jeho návrh byl všemi, samozřejmě kromě Severuse samotného, nadšeně přijat.

      ooOoo

      Práskl dveřmi a zamířil ke stojanu s lahvemi. Zaváhal a pak zvolil Rulandské šedé. Markrabství moravské, stálo na etiketě. Kdysi dokonce tu zemi navštívil.

      S pohárem v ruce se pohodlně usadil na pohovce před krbem. Praskání ohně a příjemná chuť nápoje jej přiváděly do smířlivější nálady. A z hloubi jeho podvědomí začalo na povrch pomalu vyplouvat poznání, že mu ten absurdní Albusův požadavek vlastně nevadí. Že mu dokonce společnost jeho starších kolegů přijde docela zábavná.

      No ano. Přivede tu starou popletenou tetičku Harriet zpátky domů. Dopil a pohodlněji se opřel do polštářů. Ale až ráno. Teď si na chvíli zdřímne.

       

      Items details

      • Hits: 1494 clicks

      Tecox component by www.teglo.info