Hledej

 H00

      H09

       

      Zvláštní… nedostudovaný absolvent Bradavic, který je v té stejné škole profesorem?

      No, vlastně proč ne. Když v ní může učit třeba duch…

       

       

      VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ

      Téma: Němí svědci

       

      Mourovatá kočka už od rána tiše ležela na střeše hájenky. Hagrid připravoval různé hromady krmení a roznášel je po ohradách. S každým zvířetem promluvil, pohladil ho, prokartáčoval srst, zručně vytáhl klíště. Tady vymyl lektvarem poraněné oko, támhle převázal dlahy na zlomené noze. Ke všem tvorům přistupoval s láskou a pochopením, oni mu opláceli důvěrou.

      Večer se kočka protáhla a seskočila. Víc už Minerva vidět nepotřebovala. Ředitel měl nejspíš pravdu. Rubeus snad bude dobrým profesorem péče o kouzelné tvory. O zvířatech opravdu hodně ví, umí se do nich dokonale vcítit. Je vlastně jakýmsi duševním zvěromágem. Jen… dokáže tohle vůbec předat studentům?

       

       

       

      PROFESORSKÉ ZAČÁTKY

      Téma: Nesnaž se, ukaž se

       

      „Profesor péče vo kouzelný tvory… Já, Rubeus Hagrid. Nedostudovanej a nebejt Brumbála, tak taky nezaměstnanej a bez domova. A teď… Jó, náš ředitel umí vocenit, dyž se člověk dovopravdy snaží.“

      Hagrid se poškrábal ve vousech.

      „Teďkon musím vokázat, co ve mně je. Nejprve učebnice. Chce to něco sakra zajímavýho, aby to děcka chytlo a nepustilo… Už to mám! Vobludný Vobludárium. Moc milá a přítulná knížka.

      A kerý zvíře jim ukážu jako první? Něco vznešenýho a krásnýho, ať vohromím i ty aristokratický haranty, jako je Malfoy. Hipogryf! Jo, to bude vono. Musim to hned vod začátku vzít za ten správnej konec.“

       

       

       

      ŠAFÁŘOVÁNÍ A PROFESOROVÁNÍ

      Téma: Desátá hodina odbila, lampa ještě svítila

       

      Můra zmateně oblétávala lampu a vrhala třepotavé stíny na velký list pergamenu s nadpisem:

      Péče vo kouzelný tvory pro štvrtej ročník – moje příprava na hodiny.

      Hagridovi už únavou slzely oči, ale statečně zapisoval jeden bod za druhým.

      Jako šafář nikdy žádnou práci neodbyl. Jako profesor to taky neudělá. Špatně vodvedená práce je, jako bys ji nikdá neudělal. To mu dycky říkával táta.

      Konečně dopsal poslední větu:

      Za desátý – zadat študentům písemnej domácí úkol vo kůrolezech.

      „Tak nevim, esli to byl dobrej nápad pustit se do obouch věcí naráz. Ale víš co, Tesáku? Já se na voboje každej den hrozně těším.“

       

       

       

      PRASINKOVÝ DOZOR

      Téma: Totální anarchie

       

      Otočil se a nabral hlavou lustr. Zděšeně sledoval, jak do sebe studenti lejou ogdenskou a někteří už měli notně přebráno. Bavili se vypouštěním lechtivých, klopýtacích a kýchacích kouzel. Kluci Weasleyovi vytáhli snad celý arzenál svých výmyslů. Absolutně ten chaos nezvládal.

      Od baru pozoroval jeho profesorské fiasko Lucius Malfoy a Severus Snape si všechno zapisoval, aby mohl poreferovat řediteli.

      Já ten dozor v Prasinkách neměl brát… A neměl sem brát s sebou Tesáka. Poslintá mi celý vobličej…

      „Necháš toho, neřáde!“ Otevřel oči ulepené od slin a zamžoural do sluníčka. Vydechl úlevou. Jen si trošku zdříml. Prasinková sobota bude až příští týden.

       

       

       

      RYCHLOKURS ASERTIVITY

      Téma: Co když řeknu ne?

       

      „Olympo, todle já prostě neumim. Nikdá to nedokážu. Dyť já mám děsnej strach, co mi řeknou, dyž to udělám.“

      „Hagrride, drrahoušku, musíš se to naučit. Už nejsi nejmladší. Vždyť je to tak jednoduché. Byl jsi tolikrrát svědkem, že jsem to udělala i já sama. A stalo se něco strrašného? Máš na to prrávo, stejně jako kdokoli jiný. Teď hned si to vyzkoušej a prrostě to řřekni.“

      „Tak já to teda prubnu.“ Hagrid se narovnal, nabral zhluboka dech do plic, aby si dodal odvahu, a zřetelně pronesl: „Povidám, že NE!! Tentokrát už ten dozor na vejletu do Prasinek za nikoho nevemu!“

       

       

       

      PRAKTICKÁ HODINA PÉČE O KOUZELNÉ TVORY

      Téma: První úroda

       

      „To je ale ouroda!“ pochvaloval si Hagrid, zatímco se láskyplně přehraboval v bedně plné jakési páchnoucí sliznaté havěti. „První vrh a hnedka takle bohatej. Teďka voddělíme kluky a holky.“ Pečlivě prohlédl prvního tvorečka a pak jej opatrně položil do jedné ze dvou menších přepravek.

      „No ty seš ale roztomilá holčička, co? A helemese, todle je zas klouček!“ broukal si a zdvihal k očím další a další medúzám podobné hroudy. Nazelenalý sliz mu přitom stékal po předloktích až k okrajům vyhrnutých rukávů.

      Studenti postávali kolem, na tvářích grimasy absolutního zhnusení.

      „Vohromně zajímavá práce, co? Tak kdo si to zkusí jako první?“

       

       

       

      HODINA PÉČE (NEJEN) O KOUZELNÉ TVORY

      Téma: Nehlaste se všichni

       

      „Dneska budem krmit tlustočervy. Řek bych, že si to vohromně užijete, protože je to moc fajnová prácička. Ale potřeboval bych tak dva tři dobrovolníky, kerý se vobětujou, a místo toho skliděj zbytek sena na horní louce. Před vyučováním sem to nestih dodělat a koukám, že se žene bouřka.

      Vostatní počkejte tady, donesu krmení. Zatím si ty mazlíky můžete prohlídnout a po jednom rozebrat.“

      Když se Hagrid po chvilce vrátil s rozměrným košem nevábně zahnívajících kořínků, překvapeně zíral na opuštěnou ohrádku s obrovskými tlustými červy.

      „No todle? To sou ale hodný děcka! Sem nemyslel, že pudou na to seno ouplně všici…“

       

       

       

      BRADAVICKÝ PROFESOR NEMUSÍ UMĚT PRAVOPIS?

      Téma: Nezáleží na tom, jestli věříte v reinkarnaci.

      Důležité je, jestli reinkarnace věří ve vás.

      Tady se do Hagrida pustila v nactiutrhačném novinovém článku Rita Holoubková.

       

      Držím v rukou několik dokumentů z pera bradavického profesora péče o kouzelné tvory. A říkám si, jestli tento… ehm… člověk, nebyl v minulém životě například trollem. Jeho psaný projev by totiž onomu živočišnému druhu odpovídal.

      Hrubé prohřešky proti pravidlům anglické gramatiky můžeme najít dokonce i v záhlaví jeho výtvorů.

      Ostatně, také označení T (troll), které se v bradavické střední škole používá jako nejhorší stupeň škály hodnotící vědomosti studentů, o něčem vypovídá.

      Zdá se, že tato slavná vzdělávací instituce pomalu umírá a ve své reinkarnaci se stane výchovným ústavem pro trolly s panem Hagridem jako ředitelem.

      Pro Denního věštce

      Rita Holoubková

       

      Zatracená ženská! A co na to Hagrid? Dočtete se hned v dalším drabblíku.

       

       

       

      TAK TO TEDA NE!!!

      Téma: Vigilantibus iura, římskoprávní poučka, která znamená právo bdělým.

      Jak je vidět, událost popsaná v minulém drabblíku Hagrida jaksepatří rozpálila.

       

      „Todle si ta žencká Holoubková přeci nemůže dovolovat! Podám na ni tudle… žalobu pro… jak se to řiká… utrhnutí na cti! A tadydle sem to taky sepsal.“ Hagrid sáhl do kapsy, vytáhl mírně umolousanou ruličku pergamenu a položil ji na stůl. „Mohla bys mě tam vopravit těch pár chybiček?“

      Hermiona se začetla. „Ehmm, není to tak zlé, několik slov tam máš dokonce správně… A přepíšeme to na čistý pergamen. Je moc dobře, že ses konečně rozhodl bránit.“

      „No to né. Kvůlivá sobě bych to nedělal. Vo mně tady přeci nejde. Ale vo naše Bradavice se ježibaba jedna vodporná votírat nebude!!!“

       

       

       

      ZABLOUDIL

      Velikonoční téma: Až přiletí zvony

       

      Hagrid vtrhnul do kabinetu kolegyně Hermiony Weasleyové jako velká voda.

      „Hermiono, nemáš tady ňákou pořádnou mapu? Takovou, co sou na ní Krásnohůlky jak bydlí Olympa, a pak eště další země za tou její Francijí?“

      „Mám tady mapu Evropy, samozřejmě, ale na co ji potřebuješ?“

      „Noo tadydle pro tohodle mrňouska. Dyž sem ho celýho uslintanýho vyndal Tesákovi z tlamy, povídal něco vo tom, že mu jeho velcí kámoši uletěli, a von se pak dočista ztratil.“ Hagrid opatrně postavil na psací stůl malinký stříbrný zvoneček, spíše rolničku. „A teď by, chudinka, potřeboval zvědět, jak se za nima dostane do tohodle… ee… Říma.“

       

       

       

      KTERAK SE NAPLNILO SIBYLINO PROROCTVÍ

      Téma: Oděl se do oceli

       

      „Zvíře oděné do oceli přiletí do Bradavic a způsobí mnoho zlého.“ Sibylla Trelawneyová zamrkala, a svým obvyklým hlasem dodala: „Promiňte, na chvíli jsem usnula.“

      Sborovnou proběhlo zachvění. Další temné proroctví…

       

      „Přectavte si, ta Sibylla měla recht. Todle přinesla sova jednomu mudlovskýmu prvňákovi. Von to ztratil na schodech, a jak se to koulelo a dělalo kravál, vyděsilo to Filchovu kočku, kočka vrazila do brnění, brnění do Filche, Filch do kýblu s vodou, na tý rozlitý vodě uklouz a praštil se do hlavy. A za celou tu šlamastyku může todle.“ Hagrid rozevřel dlaň a všichni uviděli… Konzervu s nápisem Pork Luncheon Meat.

       

       

       

      TEORETICKÁ HODINA PÉČE O KOUZELNÉ TVORY

      Téma: Pastelky

       

      Seděli ve třídě, před sebou lahvičky barevných inkoustů. Studenti z mudlovských rodin krabičky s pastelkami. Přesně podle vzkazu, který jim poslal jejich profesor.

      Konečně vešel. „Votevřte svý Vobludný vobludária. Tu knížku psal asi nějakej vyplašenej trouba, kerej se bojí i pěnkavy. Zvířata, co tam sou vymalovaný, si voznačte přesně podle mýho plagátu.“ A Hagrid na tabuli rázně připíchl seznam:

      Hnědý – ouplní mazlíci

      Zelený – můžete je vopatrně pohladit

      Žlutý – rači je nekrmte, vobčas koušou

      Voranžový – držte se vod nich dál

      Červený – dyž je uvidíte, rychle utečte

      Černý – tak na tydle už dovopravdy nesahám ani já.

       

       

       

      VOBLUDNÝ VOBLUDÁRIUM – VOPRAVY A DOPLŇKY

       

      Téma: Encyklopedický záznam

      Hagrid se tentokrát chopil brku, popadl učebnici péče o kouzelné tvory,

      a pustil se do mravenčí práce podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

       

      Hipogryf

      Nejni pravda, že je vobzvlášť nebezpečnej, jak to píšou v učebnici. Nebude to sice ouplnej mazlík, takže bych ho ani já nemoh dát do první – hnědý skupiny, jako třeba hafoně, ale do zelený dvojky ho můžu zařadit s čistym svědomim. Při správnym zacházení je hipogryf vhodnej i do rodiny k dětem. Enom musej bejt ty děcka dobře vychovaný, aby uměly slušně pozdravit a správně se poklonit. Pak už ho můžou klidně pohladit, krmit ho z ruky čerstvě zabitejma fretkama, nebo se na něm proletět.

      Todle šecko je fakt, konzultoval sem to se zahraničním vodborníkem na slovo vzatým – Zdeňkem Srstkou.

       

       

       

      POZDĚ ALE PŘECE

      Téma: Velké srdce, malý mozek

       

      „Minerva mě votravovala vod momentu, co začla dělat ředitelku. Prej ať si dodělám aspoň tři NKÚ. Tak sem do toho teda praštil. Koupil sem si novou hůlku a Kratiknot mě každej večír tejral s formulema. Celej rok! Já na to učení holt nemám hlavu. Zato bylinkářství s Nevillem mi docela šlo. A zvířata, vo těch už přeci sám něco vim.“

      „Takže hotovo? Gratuluju!“

      „Jo! Ale to eště není šecko! Komise byla tak zkoprnělá z mojí ee… publikační činnosti, šak si čet, jak sem vopravil Vobludný vobludárium, že mi z péče vo kouzelný tvory dali rovnou taky jednu malou chundelatou vovečku!“

       

      Items details

      • Hits: 1751 clicks

      Tecox component by www.teglo.info

      Vaše komentáře a dotazy  

      #
      Snake 01 Červenec 2021
      Tak tady mě děsně rozesmály drable vobludny vobludarium doplňky se srstkou a naplněné sybilino proroctví
      #
      Czarowniczka 30 Prosinec 2022
      Úplně nejlepší hláska je o reinkarnaci. Doufám, že jsem do budoucna dost dobrá pro to, aby ve mne reinkarnace věřila????