Hledej

ZVRR_000
    Kapitola 6. Kdo je Harriet Evansová?

      Severus pochopil, že aby mohl odpovědět na otázku - kam Harriet odešla, musí nejdříve zjistit, proč. Dozvědět se o ní co nejvíc. Několik dní strávil studiem různých archivních materiálů. Winky běhala mezi ředitelnou a knihovnou a pomáhala Severusovi číst. Přidržovala knihy a pergameny před jeho psacím stolem a na znamení otáčela stránky.

      Jak se Severusův pergamen plnil poznámkami, vyvstávala před ním zajímavá osobnost Harriet Evansové. Matka Isabel pocházela ze staré andaluské čistokrevné rodiny. Otec, Lancelot Woodgood, byl zase posledním potomkem jednoho z anglických rodů. Vlastnili lékárnu na Příčné ulici. Měli ještě syna, ale ten pravděpodobně zemřel, protože Harriet byla jedinou dědičkou.

      ooOoo

      Bradavice navštěvovala v letech 1708–1715. Pokračovala pak studiem lektvarů na univerzitě v Seville. Tam se seznámila se svým budoucím manželem Thomasem Evansem. Po svatbě převzali vedení rodinné lékárny. Narodili se jim dva synové, dvojčata. Když se později ukázalo, že jsou oba motáci, přestěhovali manželé Evansovi své podnikání do mudlovské části Londýna, aby svým synům umožnili kvalitní život. Thomas Evans zemřel při zemětřesení v Peru v roce 1746. Osudným se mu stal sběr vzácných léčivých rostlin v okolí Limy. Protože synové již byli dospělí, přijala Harriet Evansová o rok později místo profesorky lektvarů v Bradavicích, kde se později stala ředitelkou.

      ooOoo

      Poslední Severusova poznámka uváděla, že Harriet, jako ředitelka školy, získala do bradavické sbírky deset pláten významného španělského malíře Dona Diega Evanesca. Jednalo se zejména o krajinomalby a výjevy ze života andaluských vesničanů. To by mohla být stopa. Hned zítra se vydá do slunné Andalusie.

      Evanescovy obrazy visely vedle sebe. Severus tak mohl, stejně jako u portrétů v ředitelně, jednoduše procházet z jednoho do druhého v těsné blízkosti rámů něčím, co vypadalo jako přepážka na nástupišti 9 ¾.

      Bylo paradoxní, že ačkoli plánoval hledat Harriet na liduprázdných plátnech, první stopa jej zavedla právě sem, do obrazů, které se hemžily spoustou lidí.

      ooOoo

      ZVRR_061

       

      ZVRR_062

       

      ZVRR_063

      Opustil olivový háj a vešel do šestého obrazu v pořadí. Kolem něj se pásly ovce. Tlumeně cinkaly zvonce, občas se ozvalo zabečení. Velký bílý pes si jej přiběhl očichat a přátelsky mával ocasem. Nedaleko sedělo několik mužů. Zamávali na něj.

      Severus docházel k přesvědčení, že Don Diego právě tento kraj a lidi v něm maloval proto, že jej velmi miloval. Najednou pochopil. Ty obrazy koupila Harriet pro sebe. Věděla, že jednou bude mít svůj portrét v ředitelně. Chtěla se procházet pod tímto nebem, dýchat tyto vůně, povídat si s těmito lidmi. Pokud ji má najít, musí to být právě zde.

       

      Items details

      • Hits: 1494 clicks

      Tecox component by www.teglo.info